Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MORH nezadovoljan

MORH ne želi preuzeti neispravne MIG-ove od Ukrajine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MORH je očekivao da će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo. Svi zrakoplovi moraju biti ispravni, i nećemo pristati na kompromise, poručuju iz MORH-a.

Ministarstvo obrane (MORH) preuzet će, sukladno Ugovoru o kupnji i remontu 12 borbenih zrakoplova tipa MIG-21, te zrakoplove od ukrajinske strane tek po dovršetku svih ispitivanja i otklanjanju uočenih nedostataka na zrakoplovima koji su nedavni došli s remonta u Ukrajini, priopćio je danas MORH.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Slika nije dostupna Preuzeo najmanje 10.000 eura Potvrđena optužnica bivšem vojnom načelniku zbog traženja mita za remont MIG-ova

MORH je očekivao da će remont i modernizacija ići brže, no to se nije dogodilo zbog čega izražava nezadovoljstvo, kaže se u priopćenju. Svi zrakoplovi moraju biti potpuno ispravni, a MORH neće pristati ni na kakve kompromise, kao što je to bio slučaj s prošlim remontom zrakoplova MIG-21.

Za kašnjenje u isporuci bit će, za svaki pojedinačni zrakoplov, obračunati i ugovoreni penali prema izvođaču radova - Remontnom zavodu iz Odese iz Ukrajine koji je taj posao dobio javnim natječajem.

Od ugovorenih 12 borbenih zrakoplova, njih je sedam dosad pristiglo u Hrvatsku (dva hrvatska dvosjeda tzv. „kockice“ i pet kupljenih od Ukrajinaca), od kojih je jedan zrakoplov MORH preuzeo i uveo u operativnu uporabu.

Slunj od MORH-a naplatio 1,1 milijuna kuna

Na preostalim zrakoplovima obavljaju se ispitivanja i radovi koji se, prema ugovoru, nisu obavljali u Odesi već su bili planirani u Hrvatskoj, a riječ je o probnim letovima pri nadzvučnim brzinama te ispitivanju radarskog sustava, dodaje se u priopćenju.

U otklanjanje nedostataka uključeni su dodatni stručnjaci iz Ukrajinskog Remontnog zavoda u Odesi, na čelu s njihovim šefom testnih pilota, koji su također ovih dana došli u Hrvatsku, a rade temeljem rezultata testiranja koje provode stručnjaci i probni piloti iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Sukladno ugovoru, nakon preuzimanja zrakoplova koji su prošli sva testiranja i koji će se predati HRZ i PZO-u u operativnu uporabu, ukrajinska strana dala je jamstvo na izvedene radove u trajanju od 18 mjeseci, odnosno 200 sati naleta, priopćio je MORH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene