Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MORH nabavlja još dva nova Air Tractora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor o kupnji dva protupožarna zrakoplova Air Tractor s tvrtkom "Air Tractor Europe S.L." potpisali su danas u Ministarstvu obrane ministar obrane Branko Vukelić, a u ime tvrtke "Air Tractor Europe" generalni direktor Vicente Huerta Dominguez.

Ukupna je cijena dvaju zrakoplova Air Tractor AT-802 A "Fire Boss", s obukom i rezervnim dijelovima, pet milijuna i pedeset tisuća eura. Zrakoplovi će biti dostavljeni i spremni za gašenje mogućih požara već sredinom kolovoza, istaknuto je na današnjem potpisivanju.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Slika nije dostupna Obećano - prekršeno Požare možemo gasiti samo jednim kanaderom i dva air traktora

Ministar Vukelić je nakon potpisivanja ugovora istaknuo da je zadovljan dogovorenim poslom jer su uvjeti za zaključenje ugovora bili vrlo povoljni. Zrakoplove smo kupili po prošlogodišnjim cijenama koje su četiri posto manje od ovogodišnjih, a te letjelice će nam biti na raspolaganju vrlo brzo, istaknuo je.

Hrvatska će s danas kupljena dva zrakoplova imati flotu od šest takvih tipova protupožarnih zrakoplova, a što je je planirano, dodao je.

Direktor "Air Tractora" Dominguez rekao je da je ugovor povoljan za obje strane, istaknuvši da će njegova tvrtka "učiniti najbolje i pojačati napore u proizvodnji kako bi ispoštovala ugovor iako ima velik broj narudžbi".

Umjesto iznajmljivanja zrakoplova tipa "canadair", kupili smo ova dva zrakoplova, rekao je savjetnik predsjednika Republike Vlatko Cvrtila dodavši da se planira nabaviti još jedan Air Tractor koji će kao dvosjed služiti za obuku pilota.

Prema dostupnim podatcima, Air Tractor AT-802 je vrsta višenamjenskog zrakoplova s turboelisnim motorom, koji se koristi u poljoprivrednom i protupožarnom zrakoplovstvu. Proizveo ga je američki proizvođač Air Tractor, a prvi je let imao u listopadu 1990. godine. Najčešće se rabi za ophodnje i za prvi udar po požaru, a u poljoprivrednom zrakoplovstvu za zaprašivanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene