Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski mediji

Mogućnosti za kompromis s Hrvatskom 'gotovo da nema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogućnosti da se postigne dogovor s Hrvatskom, koji bi omogućio da Hrvatska na pristupnoj konferenciji otvori deset, a zatvori pet poglavlja u svojim pregovorima s Europskom komisijom, gotovo su u cijelosti iscrpljene, javile su slovenske radio i tv postaje koje se pozivaju na svoje izvore u Ljubljani, ali i Bruxellesu.

'Iako će do petka biti još mnogo telefonskih razgovora, čini se da mogućnosti za kompromis s Hrvatskom više nema', ustvrdila je u svom udarnom prilogu u večernjem dnevniku Slovenska javna televizija koja tvrdi da i u Bruxellesu vlada 'pesimistično raspoloženje'. Najavljuje se mogućnost da ipak telefonom razgovaraju slovenski i francuski veleposlanici pri EU-u. Francuska u ime ostalih članica pokušava ishoditi izmijenjeni tekst slovenskog prijedloga na koji bi možda Hrvatska pristala, javljaju mediji.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Komercijalna televizijska postaja POP-TV citira izjave koje su dali predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku Ivo Vajgl i premijer Borut Pahor, a u kojima se zapravo već najavljuje blokada u petak kao i pokušaj 'intenzivnog dijaloga o otvorenim pitanjima s Hrvatskom' nakon Nove godine, kad predsjedanje EU-om preuzme Češka. 

>> Janša podupire Pahora

>> Sanader: Hrvatska spremna za čvrsta jamstva Sloveniji

Pahor je uz to, navodi POP-TV, rekao da su slovenski diplomati do sada učinili sve što je u njihovoj moći da se spor s Hrvatskom riješi i da sada do petka, kad se održava pristupna konferencija, 'mogućnosti za kompromis gotovo više ne vidi'.

Iako je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u utorak najavio da će Hrvatska 2010. ili 2011. ući u EU kao njena 28. članica i da se nada rješenju slovensko-hrvatskog spora, Hrvatska će u petak na pristupnoj konferenciji umjesto zatvaranja deset i otvaranja pet poglavlja možda uspjeti otvoriti samo jedno, a zatvoriti tri poglavlja, javila je Slovenska televizija. 

'Izgradnjom golf igrališta Hrvatska prejudicira granicu'

Slovenski mediji prenose i izjavu izvjestitelja Hannesa Swobode da za Hrvatsku nema 'plana B' i da bi se morala dogovoriti sa Slovenijom. Uz to, ističu da je Swoboda nezadovoljan informacijom koja mu je prenesena iz Slovenije da je u Hrvatskom saboru prihvaćen zakon koji bi omogućio lakšu nacionalizaciju zemljišta za golf-igrališta. Slovenski mediji naime tvrde da je ta informacija dodatno uznemirila slovensku javnost jer će se navodno graditi golf igrališta i na teritoriju koji Ljubljana smatra spornim jer se nalazi u blizini Piranskog zaljeva.

Slovenski mediji navode da je u pristupnoj dokumentaciji koju je Hrvatska poslala u Bruxelles 'bar na dva mjesta' moguće zaključiti da se granica prejudicira jer je u jednom slučaju prikazana granica na moru na sredini zaljeva, a u drugom slučaju su kao hrvatski prikazani tereni na južnoj strani rijeke Dragonje koje u navodnom zakupu ima već poznati Joško Joras.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene