Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što smijemo, a što ne?

Mogu nas prisluškivati, doznajte kada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su dvojica Kaštelana kazneno prijavljena jer su s interneta skidali filmove i igrice, javnost se s pravom pita što smiju, a što ne raditi na Internetu?

Je li kazneno djelo skinuti jednu, dvije ili tri pjesme ili film i hoće li nas policija, kako su neki protumačili Zakon, zbog takvih sumnji moći prisluškivati? Slučaj dvojice Kaštelana otvorio je Pandorinu kutiju. I to nakon što je pretragom kompjutora pronađen ilegalni softver. U policiji tvrde, tražili smo nešto posve drugo. Nije bila nikakva međunarodna akcija. Niti ima veze s ACTA-om.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hakerske taktike 'Maskirani kao Facebook': Evo kako NSA špijunira milijune računala! Slika nije dostupna FBI poput hakera Hakiraju i kamere prijenosnika: Pogledajte koje metode špijuniranja koristi FBI

'Moram izjaviti da dvije osobe o kojima se radi nisu bile uhićene, da se nije radilo o nikakvoj specijalnoj akciji MUP-a RH vezano uz internet pirateriju niti su se prema njima odvijale nekakve posebne dokazne radnje', rekla je Kristina Posavec iz Ravateljstva policije. Po zakonu, svako skidanje glazbe, filmova, igrica s interneta bez dozvole autora je ilegalno. No, ako to učinite, policija vas neće kazneno goniti.

>> Dvojici Kaštelana kaznena prijava zbog skidanja filmova i igrica!

'Ukoliko se primjerice skine film, pohrani na DVD i ima za uspomenu nije počinjeno kazneno djelo. U tom smislu ne, ali ukoliko ga koristite za daljnju distribuciju, umnožavate, prodajete i slično, onda činite kazneno djelo', pojašnjava Posavec.

To je tako jer ne mogu, tvrde, pratiti tko je i u kojem trenutku skinuo različiti sadržaj. Bloger Marko Rakar smatra da se to može kontrolirati vrlo lako. 'Policija i hrvatsko zakonodavstvo još nije došlo do te razine da agresivno ganja one koji razmjenjuju muziku video putem interneta, ali prije ili kasnije ćemo doći i do te točke', rekao je Marko Rakar, bloger.

Prošle godine, policija je zabilježila 192 prijave zbog piratstva. Na špijuniranje internetske veze kao i samih računala policija ima pravo, ali samo uz dozvolu suca istrage. Straha od upadanja u stanove trebaju imati samo pravi pirati koji od toga zarađuju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene