Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRLO DELIKATAN POSAO

Vrijedne tajne državnog arhiva diraju se samo u rukavicama: Osjetljivi dokumenti otkrivaju podatke o jednoj od najsmrtonosnijih pandemija koja je zadesila svijet

Aktualno Galerija Državni arhiv - 1 Državni arhiv - 1 Foto: DNEVNIK.hr Državni arhiv - 2 Državni arhiv - 2 Foto: DNEVNIK.hr Državni arhiv - 3 Državni arhiv - 3 Foto: DNEVNIK.hr Državni arhiv - 4 Državni arhiv - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Državni arhiv - 5 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskom državnom arhivu čuvaju se mnogi povijesni dragulji. Posljednji su dokumenti svitci iz zvonika uništene karlovačke crkve.

Povijesni svitci koji su otkriveni u zvoniku uništene karlovačke crkve trenutačno se čuvaju u Hrvatskom državnom arhivu. Kamera Dnevnika Nove TV prva je snimila originale, a to nam je bio i povod da pogledamo koji se sve povijesni dragulji kriju u državnom arhivu.

Ti vrijedni dokumenti posljednji su pristigli u Hrvatski državni arhiv. Oni su pronađeni u vremenskoj kapsuli u crkvi u Karlovcu. Otkad su otvoreni, moraju se čuvati u komori u posebnim uvjetima, uz optimalnu vlagu i temperaturu. Kada su tek stigli iz kapsule, morali su se pažljivo vaditi jer unutra su bili i papiri i iz 1858. godine.

Pročitajte i ovo Ante Vlašić, predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik VELIK BROJ ZARAŽENIH Val negodovanja na mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: ''Došao je trenutak očaja, apeliram na Stožer i odgovorne da preispitaju te svoje odluke''

Pročitajte i ovo Marko Filipović, kandidat za gradonačelnika Rijeke Lokalni izbori 2021. SDP-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke Marko Filipović: "Rješavanju nekih pitanja - pristupio bih drugačije od Obersnela"

''Treba pažljivo, uvijek postoji mogućnost da dođe do nekog oštećenja jer ne znate u kakvom je stanju'', objasnila je Andreja Dragojević iz Hrvatskog državnog arhiva.

Redovi i redovi dokumenata, knjiga, svitaka - kada bi se sva povijesti iz državnog arhiva stavila u jedan red - bio bi dug više od 25 kilometara - što je otprilike udaljenost između Zagreba i Samobora. Pa možete zamisliti koliko je čišćenje prašine naporno.

''Koristimo materijale koji odbijaju prašinu, koristimo certificirane arhivske kutije, zaštitne košuljice i borimo se kako možemo'', govori Silvija Babić iz Hrvatskog državnog arhiva.

U državnom arhivu prije nego išta dotaknete morate staviti zaštitne rukavice. One zapravo podsjećaju na početak ove pandemije. Ali ovdje se kriju podaci iz jedne druge pandemije, one španjolske gripe. I te 1918. također su se vodile mjesečne statistike o broju preminulih. Tako vidimo da su na području karlovačke županije u tri mjeseca preminule 502 osobe.

Od pandemije španjolske gripe, pisama Marije Jurić Zagorke do Zlatne bule iz 1242. kojom je Zagreb proglašen kraljevskim gradom, ali i u kojoj su određene norme ponašanja. ''Ako je netko nekoga uvrijedio, pa počupao za kosu ili ružno pogledao. Ako za to naravno ima dokaza, tada bude kažnjen novčanom kaznom. Ali ako se to dogodi tri puta, onda će taj biti sramotno izgnan iz grada.''

Pročitajte i ovo Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Broj zaraženih ne pada Primorsko-goranska županija pooštrava mjere: Šef stožera otkrio što će biti s terasama kafića

Pročitajte i ovo Crobarometar - ožujak, prvi dio - 2 Veliko istraživanje Crobarometar: Kome je naštetila saga oko Vrhovnog suda? Hoće li birači kazniti vladajuće zbog problema s cjepivom?

Sve što je u državnom arhivu ima određenu važnost za zajednicu. Zato je nemoguće odrediti što je – najvrjednije. No ima tu i trivijalnih podataka. I 30-ih godina bio je popularan horoskop. No čini se da je bio nešto direktniji. Tako jednom gospodinu piše da mu prijatelji nisu iskreni, da će boraviti u bolnici te da od djece neće imati nikakve koristi. Što sve krije državni arhiv, moglo bi se otkrivati danima. Ni tada ne bismo vidjeli sve jer tu se čuvaju i tajni podaci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene