Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog ministra Mrsića

'Mladi bi trebali raditi dvije godine bez plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić zatražit će da mladi ljudi rade bez plaće godinu dana, odnosno dvije godine.

Prema Mrsićevom prijedlogu novog zakona o poticanju zapošljavanja promovira se 'stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa' za sva zvanja, piše Večernji list. Za to vrijeme mladi ne bi dobivali plaću, a poslodavac bi za njih plaćao samo mirovinski doprinos. Stručno osposobljavanje za mlade s visokom stručnom spremom može trajati jednu godinu, a za obrtnička zanimanja dvije godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rezultati ankete Pogledajte koliko su Hrvati zadovoljni svojim mjesečnim primanjima: Rezultati ankete Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna Koje su razlike? Biti radnik - nekad i sad!

Ipak, prema prijedlogu, država bi im osiguravala mjesečnu naknadu od 1.600 kuna. Međutim, kako piše list, nigdje ne stoji da bi taj novac bio isplaćen svakom tko pristane na taj novi oblik zapošljavanja.

>> Mladi su novi siromašni, raste i dječje siromaštvo

Prema sadašnjim propisima, obveza stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa rezervirana je samo za mlade ljude kojima je stručni ispit ili radno iskustvo utvrđeno zakonom ili drugim propisom kao uvjet za obavljanje poslova kao što su, primjerice, liječnici, stomatolozi i drugi koji moraju položiti stručni ispit. Njima se sada to vrijeme priznaje kao staž, a primaju i određenu naknadu.

Ministar Mirando Mrsić bit će gost Dnevnika Nove TV u 19:15.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene