446685
446685
446685
446685
446685

UMJESTO NA MORE... Žrtvovala ljeto kako bi pomagala

  • , 16.08.2016., 10:43
  • Autor:
  • komentara

Mlada profesorica hrvatskog jezika Gabrijela Puljić svakodnevno volontira u izbjegličkom hotelu Porin u Zagrebu, gdje mališane iz Iraka, Sirije i drugih ratom pogođenih zemalja, podučava našem jeziku.

 
 
 
 
Gabrijela pomaže izbjeglicama (Video: Dnevnik Nove TV)
Gabrijela pomaže izbjeglicama (Video: Dnevnik Nove TV)

Uz Gabrijelinu pomoć, teški hrvatski jezik lakše se uči. Umjesto da ode na more, Gabrijela ljeto provodi s Jakobom, Mahmudom i Ibrahimom. Trojicu braće iz Iraka, smještene u izbjegličkom hotelu Porin u Zagrebu, svakodnevno podučava hrvatskom jeziku.

'Uvijek mi je drago raditi s djecom jer donesu veselje i pokazuju želju da uče. Bilo mi je super kad sam došla prvi put ovdje, odmah smo se sprijateljili i nastavila sam dolaziti skoro svaki dan', rekla je volonterka, mlada profesorica hrvatskog jezika, Gabrijela Puljić.

Gabrijela volontira u sklopu organizacije "Are you syrious". Ova mlada profesorica hrvatskog jezika diplomirala je prije dvije godine, a zadnjih mjesec i pol dana je bez posla, pa ima više vremena za volontiranje.

'Morate uzeti u obzir da oni dolaze iz Iraka, dosad su učili arapski jezik, to je potpuno drugi jezik, drugo pismo, ovo je za njih sve novo, novi jezik i kultura, tako da sam zasad zadovoljna kako napreduju', kazala je Gabrijela.

Mali Iračani od jeseni kreću u osnovnu školu s ostalim vršnjacima iz Hrvatske.

'Mislim da će biti vrlo uspješni i da se polako prilagođavaju i mislim da će se uklopiti u društvo i da će ih ostala djeca prihvatiti', kazala je Gabrijela.

Osim što ih podučava hrvatskom jeziku, Gabrijela Jakoba, Mahmuda i Ibrahima vodi po muzejima i izložbama. Kako sama kaže - čim prije prihvatimo mi njih, to će se prije oni uklopiti i prihvatiti nas i naše običaje.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se