Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravoslavni Uskrs

Mitroploit Porfirije predvodio u Zagrebu uskrsnu liturgiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije predvodio je svečanu liturgiju u povodu pravoslavnog Uskrsa u prepunom zagrebačkom sabornom hramu.

Uskrsnuće je najveća tajna za ljudski rod i dok se sve znanosti, filozofije, teologije i politike trude makar malo produžiti život, Krist je pobijedio smrt i oslobodio čovjeka smrti, kazao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije okupljenim vjernicima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..."

Bogatstvo života uključuje i različitost ljudi, kojoj nije cilj da ljudi budu isključivi jedni prema drugima, nego u tome da bi dopunjavali jedni druge, kazao je mitropolit Porfirije i pozvao vjernike da se „brane“ ljubavlju Kristovom.

Čestitajući najveći kršćanski blagdan Uskrs, Porfirije se obratio vjernicima riječima: „Dao Bog da nas bude sve više i više, da možemo slobodno ispovijedati vjeru u ovom hramu i da budemo ono što jesmo“.

Prethodno je pročitana uskrsna poslanica patrijarha srpskog Irineja. Liturgiji su nazočili, među inima, politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, srbijanskog Veleposlanstva u Hrvatskoj i grada Zagreba.

Pravoslavni Uskrs obilježen i u Vukovaru

Svečanim usrksnim liturgijama služenim u trima pravoslavnim crkvama na području grada Vukovara te okupljanjima u obiteljima, vjernici pravoslavne vjeroispovijesti u tome gradu proslavljaju u nedjelju taj najveći kršćanski blagdan.

Svečana liturgijska slavlja služena su Hramu sv. Oca Nikolaja u središtu Vukovara te Prepodobne matere Paraskeve na Dobroj vodi kao i u Hramu Sv. Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti Borovu naselju. Nakon liturgija, vjernici se tradicionalno okupljaju u obiteljima te uz narodne običaje i tradicionalno bogatu trpezu nastavljaju proslavu Uskrsa.

Vjernicima koji u Vukovaru slave blagdan Uskrsa po julijanskom kalendaru, uskrsnu čestitku uputio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zaželjevši da im blagdan protekne u miru i obiteljskom zajedništvu.

"Želim vam da najveći kršćanski blagdan, blagdan nade i spasenja, proslavite u molitvi, miru i veselju sa svojim najbližima! Hristos vaskrse!“, navodi se u uskrsnoj poruci vukovarsko-srijemskog župana Bože Galića.

Svečane uskrsne liturgije služene su i u svim ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-srijemskoj županiji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene