Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Grob žrtava je bio grob šutnje'

Misa i križni put za žrtve poratnih egzekucija u napuštenom rudniku kod Laškoga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U župnoj crkvi Svetog Martina u Laškom kod Celja (Slovenija) u nedjelju je služena sveta misa za žrtve poratnih masovnih egzekucije koje su nedavno otkrivene u masovnoj grobnici u obližnjem napuštenom rudniku Barbarin rov kod sela Huda Jama.

Misu je služio mariborski nadbiskup koadjutor Anton Stres, uz sudjelovanje visokog svećenstva iz svih slovenskih biskupija, a u ime Hrvatske biskupske konferencije varaždinski biskup Josip Mrzljak i tajnik Vjekoslav Huzjak.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Svjedočenje preživjele Preživjela strahote logora u Laškom

'Grob žrtava poratnih masovnih ubojstava bio je dosad u prvom redu grob šutnje. No, te se žrtve ubuduće neće moći zanemarivati', rekao je u propovijedi mariborski nadbiskup Anton Stres.

'Pregrada duga 100 metara kojom je zatvoren rudnički rov trebala je osigurati da žrtve zauvijek ostanu zakopane u šutnju, kako se o tome ništa ne bi doznalo. No, pregrada je u prvom redu trebala poslužiti zato da taj zločin nikad ne ugleda svjetlo dana. Pa ipak, iz tog groba šutnje, te straha od istine o zločinu o kojemu se desetljećima moralo šutjeti, žrtve su prije nekoliko tjedana izašle. Uskrsnule su u našoj savjesti, postavile se u naše povijesno pamćenje, pa ih od sada ubuduće nitko više neće moći zanemarivati i ignorirati', rekao je Stres tijekom mise za duše umrlih u Hudoj Jami.

Gobnica šokirala ljude zbog okrutnosti ubojica

Grobnica u rudniku koja je otkopana tek prije nekoliko tjedana, iako se za nju znalo i prije, po Stresovim riječima šokirala je ljude zbog okrutnosti onih koji su zločin počinili, a radilo se - kako je istaknuo - o brižno planiranom i izvedenom zločinu koji je bio sistematski i kolektivno planiran i u kojemu je sudjelovao velik broj ljudi.

Sve što se je događalo u vezi sa zločinima iz razdoblja poraća, napomenuo je, upozorava nas kako je slaba pravda ovoga svijeta i kako nas od očaja spašava samo vjera u Boga, te Božja pravednost i ljubav koje jamče odrješenje.

Iako posmrtni ostaci oko 300 žrtava ubijenih neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata u rudniku Barbarin rov nisu identificirani, prema svjedočenjima iz tadašnjeg vremena među njima su bili i Hrvati, a pretpostavlja se da bi se u neistraženim dijelovima rudnika mogao nalaziti i mnogo veći broj žrtava. Svetoj misi prisustvovali su i ljudi koji smatraju da su među žrtvama u napuštenom rudniku članovi njihove obitelji i rodbina.

Prije mise za žrtve nastradale u poratnim mjesecima nakon završetka Drugog svjetskog rata održana je pobožnost križnog puta. Ljubljanski nadbiskup Alojz Uran pozvao je sve župe u Sloveniji da u vrijeme korizmenog posta za žrtve stradanja iz poratnog vremena održe odgovarajuće pomirbene mise i pobožnosti.

Uz današnju komemoraciju, slovenski su biskupi pozvali državne vlasti da obave svoju dužnost u vezi s otkrićima mjesta masovnih zločina, a kršćanske vjernike da mole za žrtve i njihove ubojice, te tako sudjeluju u procesu pomirenja.

Od političara samo Janša na misi

Masovna grobnica u Hudoj Jami kod Laškoga jedno je od oko 600 stratišta iz vremena poraća koje je proteklih godina evidentiralo i obilježilo posebno državnog povjerenstva koje se bavi tom problematikom.

U izjavi za javnost, Slovenska biskupska konferencija navela je da je šokantno otkriće žrtava u Hudoj Jami dovelo do očekivanja da državne vlasti nastave s pronalaženjem do sada prešućivanih grobnih mjesta, kako bi se ispravile nanesene nepravde iz vremena 'revolucionarnog nasilja nakon završetka Drugog svjetskog rata'.

Od istaknutijih slovenskih političara na misi za žrtve Hude jame bio je samo nekadašnji premijer, a sada čelnik oporbe u parlamentu Janez Janša, te neki manje istaknuti političari stranaka desnog centra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene