450619
450619
450619
450619
450619

Kovač: Hrvatska je stoički istrpjela nevjerojatne iracionalne salve iz Srbije

  • , 19.09.2016., 08:23
  • Autor:
  • komentara

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova u tehničkom mandatu, Miro Kovač, ocijenio je da su Hrvatskoj u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom i poručio da će Hrvatska poduprijeti Srbiju na putu prema članstvu u EU, ali i da će Srbija morati učiniti neke stvari.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Miro Kovač (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

"To je i u hrvatskom interesu. Ali, Srbija će morati ispunjavati pristupne kriterije. Morat će, primjerice, ukinuti sudsku nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na teritoriju Hrvatske. Moramo definirati rješenje prema kojem će hrvatski sudovi procesuirati ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, a srpski sudovi one počinjene u Srbiji. Tako se surađuje dobrosusjedski", rekao je Kovač u intervjuu za beogradski Blic koji izlazi u utorak.

Upitan hoće li nova hrvatska vlada promijeniti politiku prema Srbiji, kazao je da su "Hrvatskoj u interesu dobrosusjedski odnosi sa Srbijom".

Ustvrdivši da je Hrvatska "stoički istrpjela nevjerojatne iracionalne salve" iz Srbije, ocijenio je da to nije pomoglo Srbiji. "Želimo kooperaciju, a ne konfrontaciju. Očekujemo da verbalni napadi iz Srbije prestanu", rekao je Kovač.

Nije se složio s tvrdnjom da su trenutačni odnosi dviju država "na najnižoj razini" od 2000. godine, ustvrdivši da se radi o paušalnim ocjenama.

"Odnosi između Hrvatske i Srbije dobro se razvijaju, posebno na gospodarskom planu, s tim da se mogu i moraju još bolje razvijati. Inače, 2000. godine našim su državljanima bile potrebne vize za putovanja u naše dvije zemlje. Viza više nema", kazao je Kovač.

Odbacio je krivnju Hrvatske za loše odnose Beograda i Zagreba.

"Je li hrvatska državna vlast organizirala sastanke s diplomatskim zborom u Hrvatskoj i žalila se na Srbiju? Nije. Da li je netko od nas zbog Srbije pisao pisma europskim institucijama u Bruxellesu? Nije. Jesmo li mi dijelili nekakve promemorije protiv Srbije po hrvatskoj diplomatskoj mreži? Nismo", rekao je Kovač, konstatirajući kako "od svega toga Srbija nema ništa".

"To nije dobro za naše odnose. Treba se uhvatiti posla i napredovati na putu prema članstvu u EU. Hrvatska će na tom putu pomagati, biti poslovno stroga i poštena", poručio je.

Želja mu je, kaže, rješavati probleme i izgraditi odnose između Hrvatske i Srbije nalik onima koje imaju Francuska i Njemačka.

"Želim dati doprinos psihološkom rasterećenju mlađih generacija kada su u pitanju odnosi između Hrvatske i Srbije", rekao je Kovač, ocijenivši kako to nije lako postići. "Treba imati hrabrosti i suočiti se s prošlošću, riješiti pitanja ratnog naslijeđa, bez kompleksa govoriti o ratu koji je 90-ih godina Slobodan Milošević vodio u Hrvatskoj", dodao je.

Na pitanje smeta li mu što ga dio javnosti u Srbiji "percipira kao proustaškog ministra", Kovač je rekao da takvima predlaže da "ne čitaju novine, ne slušaju i ne gledaju emisije koje takve gluposti šire".

Kazao je i da će o tome ostaje li ministar i u budućoj Vladi, "na kraju odlučiti budući mandatar Andrej Plenković" te da "još nije došlo do razgovora o funkcijama".

Uvjeren je da će "do ministarskog posjeta Srbiji doći vrlo skoro".

"Imamo brojna otvorena pitanja zbog kojih treba sjesti za stol", rekao je Kovač, ustvrdivši kako "treba mukotrpno raditi na stvaranju mira i stabilnosti u jugoistočnoj Europi". "Suradnja Hrvatske i Srbije tu je ključna", kaže Kovač, ocijenivši da je njegov aktualni srbijanski kolega Ivica Dačić čovjek s kojim bi "sigurno mogao puno toga riješiti". (HIna)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se