447394
447394
447394
447394
447394

O PONAŠANJU SRBIJE 'Takvo zastrašivanje i provokacije više nećemo trpjeti'

  • , 22.08.2016., 10:00
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska više neće trpjeti nikakve provokacije i zastrašivanja svojih građana kakve provode vlasti Srbije i uvest će protumjere zbog progona hrvatskih branitelja, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u intervjuu koji je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz".

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Miro Kovač (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)

Miro Kovač je kazao kako je posljednji istup srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Donjoj Gradini u kojemu se obrušio na Hrvatsku optužujući je za rehabilitiranje ustaštva tek jedan u nizu sličnih nastupa što govori o kontinuitetu politike Beograda.

Podsjetio je kako jeVučić i 4. kolovoza u govoru u Zemunu akciju oslobađanja okupiranih dijelova hrvatskog teritorija nazvao "zločinačkim konačnim rješenjem". Pri tom je koristio izraze poput "vađenja srpskih očiju" i "sječenja srpskih ušiju i noseva".

"Kakav je to rječnik?", postavio je pitanje Kovač dodajući kako to nisu metafore koje vode stvaranju dobrosusjedske suradnje.

Istaknuo je kako nikada nitko od predstavnika vlasti u Hrvatskoj nije na sličan način govorio o Srbiji.

"Srbiji će trebati puno pomoći i mukotrpnih reformi kako bi usvojila europske vrijednosti, europsku retoriku i europsko postupanje", konstatirao je šef hrvatske diplomacije.

Objašnjavajući svoju raniju izjavu kako Srbija "nikada neće ući u EU" Kovač je kazao kako se to odnosilo na Srbiju koja provodi sadašnju politiku.

"Ponavljam, ovakvom politikom (Srbija) nikada neće ući u EU i Hrvatska će uvesti protumjere zbog progona hrvatskih branitelja nakon što je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin. Takvo ponašanje, zastrašivanje i provokacije više nećemo trpjeti", izjavio je Kovač.

Potvrdio je kako Hrvatska traži od Srbije da konačno dostavi sve podatke o hrvatskim državljanima koji su osumnjičeni ili optuženi, za kojima je u Srbiji raspisana tjeralica ili kojima je u toj zemlji suđeno u odsutnosti. U tome nema ničega spornog ako se žele graditi dobrosusjedski odnosi, kazao je Kovač potvrđujući kako Hrvatska želi imati sa Srbijom dobrosusjedske i partnerske odnose no pretpostavka za to ostaje rješavanje bilateralnih pitanja.

"Ustrajat ćemo na tome da Srbija na putu prema članstvu u EU mora ispuniti sve kriterije. Bit ćemo strogi i pošteni. Popusta neće biti", poručio je Kovač.

Za razliku od onih sa Srbijom odnosi Hrvatske s drugim državama jugoistoka Europe su dobri uz želje za nastavak gradnje njihove europske perspektive, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Dodao je kako se to odnosi i na Bosnu i Hercegovinu za koju je bitnije da što prije dobije status kandidata za članstvo u EU.

"To uključuje da BiH mora opstati kao suverena država u kojoj će sva tri ustavotvorna naroda, Hrvati, Bošnjaci i Srbi biti u potpunosti ravnopravni", kazao je Kovač. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se