Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sastanak u parlamentu

Cerar ponovo prijeti: Ako Hrvatska ne ne prihvati odluku iz arbitraže, bit ćemo primorani na tužbu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak u parlamentu da bi najbolje bilo da Hrvatska sama pristane na provedbu arbitražne presude o granici te zaprijetio da će u suprotnom Slovenija biti primorana tužiti ju.

"Najbolje bi bilo da Hrvatska pristane na provedbu", kazao je slovenski premijer Miro Cerar, nakon zatvorene sjednice parlamentarnog odbora za vanjske polove na kojoj je s više ministara zastupnicima objašnjavao što njegova vlada čini na provedbi odluke arbitara koju Hrvatska ne priznaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nacionalistička magla Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica Slika nije dostupna što nakon 29. prosinca? Slovenski premijer Miro Cerar najavio: "Slovenija neće poticati incidente na moru, ali..."

Što se tiče mogućeg posredovanja Europske komisije u arbitražnom sporu, Cerar je kazao da očekuje kako bi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker ili prvi potpredsjednik Frans Timmermans mogli hrvatskoj strani ponuditi "neke konkretne mogućnosti koje bi vodile u provedbu", te da vjeruje kako će o tim mogućnostima biti informiran slijedećih dana, kad ta inicijativa bude "do neke mjere dovršena" na razini Komisije.

Cerar je u tom svjetlu doživio i jučerašnju najavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će sredinom idućeg mjeseca Junckeru i kolegiju Komisije pojasniti hrvatsku poziciju glede arbitraže, te očekuje da će Komisija djelovati na hrvatsku stranu u smislu prihvaćanja arbitražnog rješenja.

Slovenski je premijer kazao da je zadovoljan najavom Plenkovićeva najavljenog odlaska u Bruxelles i susreta Junckersa s hrvatskim premijerom.

"Taj sastanak vidim kao vrlo važan čin jer je i dalje od vrlo velike važnosti da Komisija pokuša nagovoriti Plenkovića i Hrvatsku na stajalište Komisije koje je identično slovenskoj poziciji, a to je da arbitražnu presudu treba provesti", kazao je slovenski premijer novinarima nakon sastanka.

Cerar je kazao da je u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude arbitara spreman protiv nje poduzeti pravne korake, najprije dostaviti Komisiji materijal o hrvatskom kršenju arbitražne presude i incidentima u Savudrijskoj vali, a onda ako Komisija ne reagira nakon tri mjeseca protiv Hrvatske podići i tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.

Potvrdio je i izjavu svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca da će u slučaju da Hrvatska ne pristane na provedbu presude Slovenija prije kraja idućeg mjeseca Komisiju predati elemente za tužbu protiv Hrvatske na sudu EU-a.

Slovenski su diplomatski izvori prilikom posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora ovog tjedna Bruxellesu i njegova razgovora s Junckerom najavljivali da će Juncker u Europsku komisiju pozvati Cerara i Plenkovića na sastanak na kojemu bi Komisija kao posrednik djelovala da se spor riješi.

Slovenski radio u petak je naveo da Cerar poziv za dolazak u Bruxelles po njihovim informacijama još nije primio. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene