Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Vlade odgovorili...

Milanović: Ne znam tko kupuje, tj. tko odlučuje u kojem ću se ja autu voziti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država obnavlja vozni park!

Putem operativnog leasinga uzet će se 1.581 novi automobil. Riječ je o natječaju o kojem smo već izvještavali, a pokrenut je u ožujku prošle godine. Na nova vozila potrošit će se 272 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Požar automobila u Prečkom - 2 Očevid u tijeku FOTO Noćna buktinja uznemirila građane: Izgorjela čak tri automobila

I ministar Željko Jovanović dobit će novi automobil. Iz Vlade kažu da se radi o staroj javnoj nabavi i da su uvelike umanjeni zahtjevi korisnika te se tako za ministre umjesto vozila najviše klase nabavljaju vozila gornje srednje klase.

Nakon što je predstavio cijene udžbenika, novinari su ministra Željka Jovanovića upitali o novom automobilu koji bi trebao dobiti.

Konkretno, postavljeno mu je pitanje: 'Ministre, je li vam neugodno zbog novog automobila?' Na što je ministar odgovorio: 'Zar bih trebao kočijom dolaziti u ministarstvo?' Dodaje kako nije on birao vozilo, već da je sve išlo preko javne nabave.

Na dodatno pitanje zašto mu treba auto s pogonom na četiri kotača s automatskim mjenjačem kad je automobil bez toga bar 150.000 kuna jeftiniji, ministar je rekao da uopće ne zna kakav će dobiti automobil, da ga on nije birao niti na bilo koji način sudjelovao u njegovom odabiru.

Odgovor iz Vlade: Za ministre umjesto vozila najviše klase nabavljaju vozila gornje srednje klase

'Ne znam, pitajte to ured za javnu nabavu, ne znam tko kupuje, tj. tko odlučuje u kojem ću se ja autu voziti. Koji mi daju u tome se vozim. To jest voze me.' Zoran Milanović Iz Vlade pojašnjavaju da je "riječ o staroj javnoj nabavi od 14.03.2013. godine za koju je počela sukcesivna isporuka koja će se realizirati u sljedećih nekoliko mjeseci. Ukupan broj vozila obuhvaćen ovim isporukama je 1581 od čega se 1328 odnosi na osobna vozila a ostatak od 253 na dostavna i laka dostavna vozila i kombi vozila - npr "marice" za MUP, vozila za prijevoz pasa i slično.

Riječ je o obnovi dosadašnjeg voznog parka, dok su pojedina povećanja rezultat potreba novih ustrojstvenih jedinca,npr. 29 vozila predstavljaju povećanje voznog parka sukladno iskazanim potrebama Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa, inspekcijskih službi i novoosnovanih državnih tijela.

U ovom su postupku ostvarene i uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu koju je također proveo Državni ured za središnju javnu nabavu (2010. godine). Tako je primjerice za 690 vozila nabavljenih za potrebe MUP-a postignuta ušteda od 2,1 milijun eura, a radi se o vozilima koja će biti isporučena s dodatnom vrijednosti koja obuhvaća komunikacijsku opremu, dodatna jamstva na tu opremu, ali i gdje je ponuđeno vozilo poboljšanih karakteristika i dimenzija (novi modeli).

'Vozni park koji se u potpunosti raspada i koji sa popravcima košta puno više nego što će nas koštati operativni leasing, a auto je sredstvo za rad.' Milanka Opačić Posebice je važno istaknuti da su u odnosu na vozila koja se nabavljaju u bitnom umanjeni zahtjevi korisnika te se tako za ministre umjesto vozila najviše klase nabavljaju vozila gornje srednje klase, a za zamjenike ministara umjesto vozila gornje srednje klase, nabavljaju se vozila srednje klase. ( Odluka o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditinih kartica, sredstava reprezentacije te načina odobravanja službenih putovanja, NN 005/2012.)

Obzirom da se radi o višegodišnjem zaduživanju za razdoblje od 2013. godine do 2018. godine, svi proračunski korisnici koji su u okviru navedene grupe iskazali potrebe za obnovom i povećanjem voznog parka, morali su preuzeti obveze po ugovorima koje zahtijevaju plaćanje u sljedećim godinama te plaćanja koja proizlaze iz navedenih obveza moraju kao obvezu uključiti u financijski plan u godini u kojoj obveza dospijeva", poručuju iz Vlade. (D.B./Hina)

POPIS S CIJENAMA: Najskuplji udžbenici bit će za...

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene