458625
458625
458625
458625
458625

Ministarstvu pravosuđa za informatizaciju 37,7 milijuna iz EU-fondova: ''Velik dan za pravosuđe''

  • , 28.11.2016., 12:42
  • Autor:
  • komentara

Sedam ugovora iz pretpristupnog programa IPA 2012. vrijednih 37,7 milijuna kuna svečano je u ponedjeljak potpisano u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) čija će provedba omogućiti Ministarstvu pravosuđa da unaprijedi informacijski sustav.

 
 
 
 
 
Pravosuđu 37,7 milijuna kuna iz EU fondova (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Pravosuđu 37,7 milijuna kuna iz EU fondova (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Ugovore su potpisali predstavnici tvrtki IBM, IN2, Hrvatski Telekom, Combis i King ICT koje će u iduće dvije godine provoditi ugovore i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

"Ovo je velika stvar za pravosuđe. Provedbom ovih ugovora Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će se bolje povezati s drugim institucijama, što će pomoći njihovom boljem i lakšem radu", kazao je na svečanosti ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Osim toga ugovorima će se cijeli zatvorski sustav podići na veći nivo kroz unaprjeđenje IT-administracije, te opremiti sudovi i DORH novom informatičkom opremom, dodao je Šprlje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da su ugovori potpisani dan prije isteka roka za ugovaranje pretpristupnih IPA-projekata.

"U sklopu IPA-projekata iskorišteno je 98 posto sredstava i to govori o predanom i vrijednom radu SAFU-a i ministarstava", kazala je.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric naglasio je da će provedba potpisanih ugovora pomoći DORH-u da se osposobi za borbu protiv kriminala na višoj razini, omogućiti bolji protok informacija s ostalim institucijama i unaprijediti upravljanje zatvorskim sustavima.

Radi se o ugovorima u okviru pretpristupnog programa IPA 2012 koji su namijenjeni unapređenju učinkovitosti sustava sudova kroz poboljšani sustav praćenja predmeta DORH-a , kao i povećanju administrativnih kapaciteta sudova kroz unapređenje sustava upravljanja sudskim predmetima. Osim toga, projektima će se pojačati rad baze podataka o ratnim zločinima i unaprijediti kapaciteti prikupljanja obavještajnih podataka o kriminalu.

Unaprijedit će se i upravljanje zatvorskim sustavima i ulaganje u odgovarajuće popravne objekte u Kaznionici u Turopolju.

Pretpristupnim programom IPA financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava, nevladinog sektora, poreza, zdravstva, zaštite okoliša i drugi, a korisnici su središnja tijela državne uprave i javne ustanove kao i neprofitne organizacije. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se