Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova oprema za DORH i sudove

Ministarstvu pravosuđa za informatizaciju 37,7 milijuna iz EU-fondova: ''Velik dan za pravosuđe''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sedam ugovora iz pretpristupnog programa IPA 2012. vrijednih 37,7 milijuna kuna svečano je u ponedjeljak potpisano u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) čija će provedba omogućiti Ministarstvu pravosuđa da unaprijedi informacijski sustav.

Ugovore su potpisali predstavnici tvrtki IBM, IN2, Hrvatski Telekom, Combis i King ICT koje će u iduće dvije godine provoditi ugovore i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

Pročitajte i ovo Nataša Tramišak KONTROLA TROŠENJA EU NOVCA Ministrica Nataša Tramišak: "Prve nepravilnosti zabilježene su zbog nepoznavanja Zakona o javnoj nabavi" Slika nije dostupna Razriješen Tomislav Petric Afera Softver: Vlada i službeno smijenila nekad moćnog šefa SAFU-a

"Ovo je velika stvar za pravosuđe. Provedbom ovih ugovora Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će se bolje povezati s drugim institucijama, što će pomoći njihovom boljem i lakšem radu", kazao je na svečanosti ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Osim toga ugovorima će se cijeli zatvorski sustav podići na veći nivo kroz unaprjeđenje IT-administracije, te opremiti sudovi i DORH novom informatičkom opremom, dodao je Šprlje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da su ugovori potpisani dan prije isteka roka za ugovaranje pretpristupnih IPA-projekata.

"U sklopu IPA-projekata iskorišteno je 98 posto sredstava i to govori o predanom i vrijednom radu SAFU-a i ministarstava", kazala je.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric naglasio je da će provedba potpisanih ugovora pomoći DORH-u da se osposobi za borbu protiv kriminala na višoj razini, omogućiti bolji protok informacija s ostalim institucijama i unaprijediti upravljanje zatvorskim sustavima.

Radi se o ugovorima u okviru pretpristupnog programa IPA 2012 koji su namijenjeni unapređenju učinkovitosti sustava sudova kroz poboljšani sustav praćenja predmeta DORH-a , kao i povećanju administrativnih kapaciteta sudova kroz unapređenje sustava upravljanja sudskim predmetima. Osim toga, projektima će se pojačati rad baze podataka o ratnim zločinima i unaprijediti kapaciteti prikupljanja obavještajnih podataka o kriminalu.

Unaprijedit će se i upravljanje zatvorskim sustavima i ulaganje u odgovarajuće popravne objekte u Kaznionici u Turopolju.

Pretpristupnim programom IPA financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava, nevladinog sektora, poreza, zdravstva, zaštite okoliša i drugi, a korisnici su središnja tijela državne uprave i javne ustanove kao i neprofitne organizacije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene