458625
458625
458625
458625
458625

Ministarstvu pravosuđa za informatizaciju 37,7 milijuna iz EU-fondova: ''Velik dan za pravosuđe''

  • , 28.11.2016., 12:42
  • Autor:
  • komentara

Sedam ugovora iz pretpristupnog programa IPA 2012. vrijednih 37,7 milijuna kuna svečano je u ponedjeljak potpisano u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) čija će provedba omogućiti Ministarstvu pravosuđa da unaprijedi informacijski sustav.

 
 
 
 
Pravosuđu 37,7 milijuna kuna iz EU fondova (Video: Vijesti Nove TV u 14)
Pravosuđu 37,7 milijuna kuna iz EU fondova (Video: Vijesti Nove TV u 14)

Ugovore su potpisali predstavnici tvrtki IBM, IN2, Hrvatski Telekom, Combis i King ICT koje će u iduće dvije godine provoditi ugovore i ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric.

"Ovo je velika stvar za pravosuđe. Provedbom ovih ugovora Državno odvjetništvo Republike Hrvatske će se bolje povezati s drugim institucijama, što će pomoći njihovom boljem i lakšem radu", kazao je na svečanosti ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Osim toga ugovorima će se cijeli zatvorski sustav podići na veći nivo kroz unaprjeđenje IT-administracije, te opremiti sudovi i DORH novom informatičkom opremom, dodao je Šprlje.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac naglasila je da su ugovori potpisani dan prije isteka roka za ugovaranje pretpristupnih IPA-projekata.

"U sklopu IPA-projekata iskorišteno je 98 posto sredstava i to govori o predanom i vrijednom radu SAFU-a i ministarstava", kazala je.

Ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric naglasio je da će provedba potpisanih ugovora pomoći DORH-u da se osposobi za borbu protiv kriminala na višoj razini, omogućiti bolji protok informacija s ostalim institucijama i unaprijediti upravljanje zatvorskim sustavima.

Radi se o ugovorima u okviru pretpristupnog programa IPA 2012 koji su namijenjeni unapređenju učinkovitosti sustava sudova kroz poboljšani sustav praćenja predmeta DORH-a , kao i povećanju administrativnih kapaciteta sudova kroz unapređenje sustava upravljanja sudskim predmetima. Osim toga, projektima će se pojačati rad baze podataka o ratnim zločinima i unaprijediti kapaciteti prikupljanja obavještajnih podataka o kriminalu.

Unaprijedit će se i upravljanje zatvorskim sustavima i ulaganje u odgovarajuće popravne objekte u Kaznionici u Turopolju.

Pretpristupnim programom IPA financiraju se projekti iz područja pravosuđa, unutarnjih poslova, zaštite ljudskih prava, nevladinog sektora, poreza, zdravstva, zaštite okoliša i drugi, a korisnici su središnja tijela državne uprave i javne ustanove kao i neprofitne organizacije. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se