Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spremni za Talijane

Kako izbjeći gužve ovaj vikend?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred hrvatskim turizmom je ključan vikend. Čak 90 posto turista u Hrvatsku stiže cestovnim putem što znači i velik broj vozila na hrvatskim prometnicama.

Pred nama je ključan turistički vikend, sama špica sezone koja će biti najbolji pokazatelj koliko je uspješna ova turistička godina. Počinje i Ferragosto, odnosno tradicionalni odlazak Talijana na godišnji odmor. Sudeći prema današnjem prizoru gužvi će biti. Na izlasku s Dalmatine kolona je duga oko dva i pol kilometra. Dakle savjet svim vozačima koji sutra planiraju prema obali je da kreću ili rano ujutro ili predvečer. Naime, već tradicionalno između 10 sati ujutro, pa sve do 16 sati prema moru očekuje se vrlo gust promet zbog stranih turista koji u to vrijeme stižu u Hrvatsku. Isto tako i povratnici s obale bi trebali izbjegavati kasne poslijepodnevne sate, jer će ovdje na Lučkom zasigurno biti kolona.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

Ministarstvo turizma darivalo HAK

One se očekuju u trajektnim lukama i posebno na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, ali i onih u Istri od kuda će stići će najveći broj talijanskih gostiju koji donose i istinu o uspjehu naše turističke sezone. Budući da čak 90 posto gostiju u hrvatsku stiže cestovnim putem ministar turizma Damir Bajs danas je posjetio Hrvatski Autoklub. Dao je i nešto novca kako bi turisti zbog zakuhalih motora automobila ili probušenih guma imali što manje stresa.

U ljetnim mjesecima kolona, ali i prometnih nesreća ne nedostaje. S jedne takve intervencije HAK-ov mehaničar dojurio je na susret s ministrom Bajsom. 'To je standardna ophodnja koja se radi svaki dan od 0 do 24 sata smo na autocesti i pružamo osim pomoći kvara na cesti i ove usluge koje radimo', rekao je Siniša Jurković iz HAK-a. A pozivi u pomoć stižu neprestano.

Treba im dvije milijarde, a dobili 400.000

'Preko ljeta zvoni cijelo vrijeme, evo jako malo vremena imamo za odmor. Ljudi su cijelo vrijeme u problemima i treba im pomoć', kaže Jurković. HAK-ov cilj je da ona bude što brža. 'Brzina intervencije u otklonu, prijevozu vozila je do 40 minuta. A u standardima smo s najrazvijenijim europskim autoklubovima u otklonu kvara i on je negdje oko 70 posto', rekao je Bikić iz HAK-a. Za to im trebaju dvije milijarde kuna, a potpisom ministra turizma kapnut će im 400 tisuća. Odriješiti kesu Bajsu nije bilo teško zbog gotovo 20-posto više ulazaka vozila u zemlju prošlog vikenda u odnosu na isti lanjski. Sada se očekuju Talijani.

'Talijani su u osmom mjesecu iznimno bitni za hrvatski turizam. Znamo da je i talijansko tržište inače nešto lošije radi ukupne ekonomske situacije tako da se i u samoj Italiji očekuje manji dolazak domaćih turista. Međutim za sada talijansko tržište je u okvirima minusa koji su uobičajeni za dakle ovu sezonu', rekao je ministar Bajs.

Minus tri do šest posto

Dok se ministar znoji hoće li biti gužve na cestama, u HAK-u su kažu spremni osigurati dobru uslugu i kada stvari na odmoru krenu neželjenim tijekom. Što se pak tiče turističke sezone, ministar Bajs tvrdi da ona za sada ide željenim tokom. Minusi su u granicama planiranih, između tri i šest posto. Ipak za konačnu ocjenu treba pričekati i vidjeti što donosi Ferragosto. Uspjehu bi na ruku mogao ići i vruć i sunčan kolovoz.

Idete li ovaj vikend na put?

  • Da
  • Ne
  • Nisam još odlučio/odlučila

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene