Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljne nuspojave

UPOZORENJE IZ MINISTARSTVA: 'Kraljevski med' sadrži nedozvoljene supstance!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je potrošače da 'paze kakav med kupuju'.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da se s tržišta povlači proizvod 'Kraljevski med', roka valjanosti veljača 2016., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba, jer je u tom proizvodu utvrđena prisutnost tadalafila.

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza... Baranjsko crveno zlato - 1 unosan posao Zbog crvenog zlata u Baranji isplati se ostati u Hrvatskoj: "Sve se proda, i to brzo"

Tadafil je inače aktivna tvar u lijekovima koji se izdaju samo uz liječnički nadzor, a koji nije dopušten u proizvodim odobrenim kao dodaci prehrani. Na taj je proizvod upozorio HR RASFF sustav koji je sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja obavijestio o nalazu tadalafila u koncentraciji 60,2 miligrama po kilogramu. HR RASFF sustav upozorava na ozbiljne rizike otkrivene u hrani ili hrani za životinje. pomaže njegovim državama članicama da brzo reagiraju na prijetnju zdravlju ljudi uzrokovanu hranom.

Sadrži li hrvatski med nedopuštene tvari?

Prisutnost tadalafila nije dopuštena u proizvodima koji su odobreni kao dodaci prehrani, ističu iz Ministarstva. 'Nuspojave koje se mogu javiti kod korištenja tadalafila su promjene u vidu ili potpuni gubitak vida, zvonjenje u ušima ili iznenadni gubitak sluha, bol u prsima, povraćanje, znojenje, gubitak daha, konvulzije, crvenilo lica, vrata ili prsa, glavobolja, proljev, bol u mišićima i prsima', navodi se u priopćenju. Zbog toga ova tvar može predstavljati rizik za zdravlje ljudi, naglasili su.

Po podacima Ministarstva, riječ je o proizvodu Kraljevski med - dodatak prehrani, LOT: 0105, pakiranom u šest AL-vrećica po 10 grama koji su upakirani u papirnatu kutiju, oznake roka valjanosti veljača 2016., godine proizvodnje 2013., zemlje podrijetla Kina, uvoznika Medivital pharm iz Zagreba.

Tvrtka Medivital pharm također je izvjestila potrošača da s tržišta povlači dodatak prehrani Kraljevski med, serijskog broja 0105, roka trajanja veljača 2016., 'zbog osnovane sumnje u zdravstvenu njegovu ispravnost, s obzirom da je uzorkovanjem utvrđena nedozvoljena supstanca lijeka'.

Iz tvrtke mole kupce da taj proizvod vrate na mjesto kupnje i da ga više ne konzumiraju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene