Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukinuli stroge propise

Ministarstvo popustilo pritiscima: Ipak će biti malog ribolova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U mali ribolov ipak će moći svi priobalni i otočni ribari, i to do kraja godine.

Ministarstvo poljoprivrede popustilo je pritiscima i ukinulo stroge propise koji su trebali vrijediti od 1. ožujka. Dozvole će trajati do 2015., kada se svima ukidaju, a ribari od borbe za opstanak tradicije - ne žele odustati. Mali ribolov ostaje svima još 10 mjeseci. Da nije tako, kažu otočani, mogli bi gledati samo u prazno.

Pročitajte i ovo Sajam lova - 4 Skup sport U Hrvatskoj nikada više lovaca: "Žica je jednim dijelom napravila probleme, no sve je više divljači" Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza...

'Ako je ministar Slavonac, neka pokuša nekom Slavoncu zabraniti izaći na njivu', kaže Ivo Luković, mali ribar. Upravo zato, otočni ribari su se prije 10 dana borili i izborili. Dozvole izdane prošle godine vrijedit će i za cijelu ovu.

FOTO Otočani protiv ukidanja malog ribolova: To je kao da Slavoncu uzmete ovcu

Mali ribari s prebivalištem na otocima i poluotoku Pelješcu će kod obavljanja ribolova morati uz sebe imati odobrenje i potvrdu iz 2013. godine, a svi ostali će pored ta dva dokumenta, uz sebe morati imati i dokaz o plaćenoj naknadi.

Ukinuti su tako raniji propisi. Da su ostali, u mali bi ribolov od 1. ožujka mogli samo oni iznad 60 godina i čiji prihodi po članu kućanstva ne prelaze 1.600 kuna na mjesec.

A upravo takva pravila vrijedit će od iduće godine, kada se uvede kategorija malog obalnog ribolova. Koja zabranjuje upotrebu ribarskih mreža. Mali ribolov se potpuno ukida 2015., pa otočani neće odustati od borbe.

'Smatramo da to treba zaštititi kao tradicija, kao kulturna baština. I možda je to trebalo i u pregovorima Poglavlja 13 to zaštititi', rekao je Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora. Za izmjene je, čini se, kasno jer Europa je svoje rekla. Utjeha ili ne, mreže do kraja ove godine ipak neće biti na suhom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene