Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI PRAVILNIK

Otkrivamo koliko je stoke završilo u ilegalnim klaonicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proteklih je godina čak 40 tisuća goveda završilo u ilegalnim klaonicama diljem Hrvatske pa Ministarstvo poljoprivrede mijenja pravila o trgovanju stokom.

Svaka krava ima svoju markicu, koja je njezina osobna karta, važna i kod prodaje stoke.

Veterinar govedo razduži s prodavatelja na kupca, no nekim se govedima nakon prodaje izgubio trag.
Farmer Mirko Katalenić nema takvih iskustava. "Nikad se nije dogodilo da se izgubi trag, sve se vodi vrlo ažurno i nemamo problema s papirologijom", kaže Katalenić. 

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere" Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Ultimatum do sutra u podne Svinjogojci čekaju sastanak s ministricom, Pokrovac za Dnevnik Nove TV otkrio kad će u politiku: "Ljudi me vole nezavisnog"

No, gotovo 40 tisuća goveda završilo je u ilegalnim klaonicama u proteklih sedam godina. Samo prošle godine pojavilo ih se još 2816. Da bi njihov broj smanjilo, Ministarstvo poljoprivrede radi na novom pravilniku.

Ključna je stvar vraćanje službene osobe (veterinara) u ovaj sustav te izdavanje elektroničkih svjedodžbi o zdravstvenom stanju životinja uz kartice kupca i prodavatelja životinje (ili jednokratni transakcijski kod), kako bi država mogla pratiti ovaj promet. 

I sindikat veterinara podržava ovakve izmjene jer bi detaljnije nadzirali prijevoznike i klaoničare. "Trebali bi platiti 200 kuna veterinaru da dođe na mjesto otpreme da uzme podatke od prijevoznika. Ako u roku od 24 ili 48 sati ne isporuči stoku u klaonicu, znači da je ukradena. On treba biti strogo kažnjen da mu se ne isplati potkradati državu", kaže Zdenko Pecirep iz Sindikata veterinara. 

Kada će nova pravila stupiti na snagu u Ministarstvu, nisu rekli. No, potrošačima savjetuju da meso kupuju na legalnim mjestima.

A da ilegalnog mesa sumnjivog podrijetla ima, pokazale su i velike akcije suzbijanja sivog tržišta mesa i stoke. U 2016. u koordiniranim operativnim akcijama carina i veterinarska inspekcija pokucale su na vrata prijevoznika stoke, klaonica i mesnica.

U svega 13 dana nadzora, koliko su trajale tri velike akcije, veterinarska i carinska služba zaplijenile su i uništile ukupno13.136 kilograma mesa. 

Ovoj je količini dodano i nešto manje od pet tona mesa koje je pronađeno izvan ovih velikih koordinirnaih akcija.

Osim mesa, inspektori su pronašli i žive životinje. I to tri goveda i juneta, 11 koza i jaradi, 57 junadi, 21 svinju i 30 prasadi. 

Njima svima napisano je ukupno 28 optužnih prijedloga i šest kaznenih prijava

Akcije su se provodile u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to dvaput, u akciji Južna granica 2016. te u akciji Mesar 2016, koja se provodila u Dubrovačko-neretvanskoj, Zadarskoj te Šibensko-kninskoj županiji.

Inspektori su kucali na vrata i u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene