Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoćnica ministrice kulture

'Nećemo se niti možemo na silu miješati u dimenzije križa na Marjanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban večeras je u Splitu izjavila kako se Ministarstvo kulture neće miješati u visinu križa na Marjanu čije je postavljanje za 14. svibnja najavio splitski gradonačelnik Željko Kerum, na temelju jednoglasne odluke Gradskog vijeća.

"Nećemo se na silu mješati, niti možemo. Ako se bude išlo na visinu od 10 metara to je znatno niže od 23 metra kako su prvobitno gradska tijela tražila", rekla je Šaban na večerašnjoj tribini posvećenoj Park Šumi Marjan. Odgovorila je time na upit hoće li se Ministarstvo miješati u dimenzije križa, s obzirom da Kerum najavljuje da će biti visok 10 metara, a ministrica kulture nedavno je izjavila kako križ na Marjanu može biti do visine od 8 metara.

Tumačeći prijepore oko visine križa Šaban je objasnila kako je prvobitni zahtjev za visnu križa od čak 23 metra splitski Konzervatorski odjel uspio svesti na "normalnu mjeru". "Konzervatori nijednom nisu napisali da odobravaju visinu križa od 10 metara, nego su u projektu što ga je predložio prof. Lokošek bile prezentirane četiri varijante od kojih su tri bile visina 10 metara, a jedna 8 metara", istaknula je Šaban.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na pitanje o prodaji 'Jokera' VIDEO Kerum novinarki Nove TV: NE PROVOCIRAJ ME! Slika nije dostupna Kerum ispunjava obećanje VIDEO Nisu ga niti podigli, a već oštećen natpis pod kipom Franje Tuđmana

>> Odgovor ministrici kulture: 'Križ će biti napravljen i bit će visok 10 metara'

Napomenula je i kako su se konzervatori očitovali samo u smislu da se prihvaća konzervatorska podloga i lokacija, a da se Grad Split odlučio za jednu od četiri varijante, za visini križa od 10 metara, o čemu Ministarstvo, rekla je, ništa nije znalo. "I tu je priči kraj", naglasila je pomoćnica ministrice.

Kazala je i kako je Ministarstvo, nakon niza novinskih napisa s proturječnim informacijama o konzervatorima u vezi križa na Marjanu, predložilo konzervatorima da se odluče za jednu od četiri varijante. "Konzervatori su tada, dakle naknadno, nakon što je Gradsko vijeće prihvatilo odluku o visini križa od 10 metara, rekli da preferiraju varijantu visine križa od 8 metara, ali odgovornost je i dalje na Gradu Splitu hoće li prihvatiti tu preporuku ili neće", poručila je Šaban.

O javnim spomenicima odlučuje lokalna samouprava

Napomenula je kako su Ministarstvo i konzervatori nadležni za spomenike kulture te da mogu reći što se s njima u vezi može ili ne može napraviti, ali i naglasila kako o javnim spomenicima, kakav je spomenuti križ, odlučuje lokalna samouprava. Dodala je kako Ministarstvo može i već nadzire lokaciju za križ na Marjanu, te izvijestila da je inspektorica zaštite kulturnih dobara u petak obišla lokaciju i da će sutra (u ponedjeljak) napraviti izvješće.

Šaban je najavila kako će Ministarstvo će provjeravati gradi li se križ na onom mjestu za koje su konzervatori dali odborenje i konzervatorsku podlogu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene