Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kerum poručio

Odgovor ministrici kulture: 'Križ će biti napravljen i bit će visok 10 metara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski gradonačelnik Željko Kerum i njegov zamjenik Jure Šundov izjavili su večeras da će se na Marjanu graditi križ visok deset metara.

Odgovor je to na upozorenje ministrice kulture Andree Zlatar Violić da takva građevina zajedno s postamentom ne smije biti viša od osam metara te da je Park šuma Marjan od jučer zaštićeni kulturni krajolik u kojem je sljedeće tri godine zabranjena gradnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kerum ispunjava obećanje VIDEO Nisu ga niti podigli, a već oštećen natpis pod kipom Franje Tuđmana Slika nije dostupna Izgradnja križa u Splitu Kerum: Do kraja mandata križ na Marjanu i spomenik dr. Tuđmanu

"Križ će sigurno biti napravljen po projektu profesora Lokošeka i bit će visok 10 metara, a takav projekt je nedavno jednoglasno usvojilo i splitsko Gradsko vijeće", izjavio je Kerum u Solinu novinarima uoči predizbornog skupa njegove Hrvatske građanske stranke (HGS). Za takvu odluku Gradskog vijeća glasovali su i vijećnici SDP-a i HNS-a.

>> Zlatar Violić: Križ na Marjanu ne smije biti viši od 8 metara

U vezi današnjeg istupa ministrice Zlatar u Splitu, Kerum je rekao da je to još jedan "autogol vlasti i vlade i gdje misle skupljati jeftine poene". "Bolje bi im bilo da razmišljaju zašto uvozimo krumpir sa Cipra ili luk iz Kine i da osmisle neki program gdje će ljudi raditi i od čega će moći živjeti", poručio je Kerum.

Po njegovim riječima na Marjanu su prije 100 ili 150 godina bila tri križa na prvom drugom i trećem vrhu koje su napravili Splićani koji su i "sada rekli da se radi križ na Marjanu i taj će se križ napraviti".

Na upit kako komentira izjavu ministrice Zlatar da će Marjan biti zaštićeni kulturni krajolik, Kerum je kazao kako se zakon i propisi moraju poštivati te da ih je aktualna gradska vlast i do sada poštivala te će to činiti i ubuduće.

Dogradonačelnik Šundov je istaknuo kako je upravni postupak ishođenja lokacijske dozvole za križ na Marjanu završen. "Ishodili smo pravomoćnu i konačnu lokacijsku dozvolu. U tom upravnom postupku Ministarstvo kulture je na naš zahtjev križ sa 23 metra ‘srezalo’ (snizilo) na deset metara. Nakon toga je Gradsko vijeće jednoglasno donijelo odluku o prihvaćanju takvog idejnog rješenja", kazao je Šundov, ustvrdivši kako ministrica Zlatar sada pokazuje "naknadnu pamet".

Po njegovu tumačenju Ministarstvo kulture i ministrica Zlatar više nisu stranka u postupku te će gradska uprava za dva dana izdati potvrdu o projektu po kojem će se graditi križ visok deset metara.

Komentirajući izjavu ministrice Zlatar da će Marjan biti zaštićeni kulturni krajolik Šundov je kazao kako to "što je ministrica donijela niti je uredba sa zakonskom snagom niti je zakon". "U ovom trenutku se nije izmijenio nikakav zakon na temelju kojeg bismo trebali zaustaviti ono što smo ishodili u legalnoj i legitimnoj zakonskoj proceduri, a to znači da će križ na Marjanu biti izgrađen najvjerojatnije do prvog kruga lokalnih izbora", ustvrdio je Šundov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene