Obavijesti Video Pretražite Navigacija
onko-uputnica

Beroš govorio o listama čekanja, najavio novi sustav za najteže pacijente: "Trebao bi zaživjeti u prvoj polovici devetog mjeseca"

Premijer Andrej Plenković boravi u Istri. Uz predsjednika Vlade su i ministri Oleg Butković, Davor Filipović i Vili Beroš. Nakon obilaska pulske bolnice, ministar Beroš je dao izjavu za medije.

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon obilaska pulske bolnice odgovarao je na pitanja novinara. Kako je rekao, nakon otvaranja zdravstva poslije epidemije, ide se na rješavanje problema lista čekanja.

Pročitajte i ovo Izjava Andreja Plenkovića pratite na DNEVNIK.hr-u Plenković se žestoko obrušio na Milanovića: "Ostavka bi bila jedina korektna" Andrej Plenković Brz odgovor Plenković prozvao Milanovića: "Teško poraženi kršitelj Ustava trebao bi se sakriti u mišju rupu..."

"To ne ide ni lako ni jednostavno, ali svjedoci ste da smo ujedinili nekoliko parcijalnih informatičkih sustava i oni funkcioniraju fluentnije. Od ravnatelja zdravstvenih ustanova tražili smo dodatno otvaranje termina za različite dijagnostičke pretrage", rekao je Beroš.

"U suradnji s informatičkom industrijom je napravljen sustav onko-Uputnice da pacijenti sa sumnjom na onkološko oboljenje dobiju termin u roku do tri tjedna. Ovaj sustav trebao bi zaživjeti u prvoj polovici devetog mjeseca", dodao je.

O epidemiji koronavirusa

Navodi kako je danas 886. dan epidemije u kojemu se bilježi dvotjedna stopa porasta oboljelih od koronavirusa.

"Stopa je 33 posto. To je daleko manje nego prije nekoliko tjedana kad je bila 140 posto. Imamo trend smanjenja rasta broja novozaraženih", kazao je Beroš.

Dodaje da, u usporedbi sa Slovenijom, Austrijom i Njemačkom, Hrvatska u ovom trenutku dobro stoji.

"Opuštanja ipak nema. Dominiraju nove podvarijante omikrona BA.4 i BA.5. Uz to, imamo i nekakve nove podvarijante za koje ne znamo kakvo će biti kliničko ponašanje iako se već sada vidi da se radi o zaraznijim podvarijantama, ali manje opasnim za zdravstveno stanje", dodao je.

"Raste broj hospitaliziranih"

"Treba reći da nam raste broj hospitaliziranih osoba, imamo šest osoba više na respiratoru nego jučer, no kad kompariramo brojeve hospitaliziranih i umrlih s ukupnim brojem novozaraženih na dnevnoj bazi, sad je situacija iznimno povoljnija", kazao je Beroš i dodao da je situacija bolja u odnosu na drugu polovicu prošle godine.

"Činjenica da nam umire od COVID-a ili s COVID-om prosječno 11 osoba u posljednjih tjedan dana - nije dobra. Apeliram na starije ljude da uzmu svoju dozu sada, bez obzira na najavu dolaska novovarijantnih cjepiva. Sada postojeća cjepiva brane od novih varijanti u određenoj mjeri - sprječavaju teže oblike bolesti i smrt", istaknuo je Beroš i zamolio starije i one s komorbiditetima da razmisle o cijepljenju, ako ne sada, onda krajem kolovoza ili početkom rujna kad nam stižu nova cjepiva.

"Mjesta za opuštanje nema. Moramo biti spremni na sve", zaključio je i dodao kako se kreće u sanaciju bolnica oštećenih potresom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene