Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O poreznoj reformi

Marić: "Komunikacija s partnerima uvijek može biti bolja, tu kritiku prihvaćam"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski Odbor za financije i državni proračun na današnjoj je sjednici raspravljao o prijedlogu izmjena poreznih zakona.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Odbora za financije i državni proračun komentirao je najavljenu poreznu reformu.

Pročitajte i ovo Ulica s različitim stopama poreza - 4 Bizarnosti porezne reforme Kolika će vam biti plaća moglo bi ovisiti u kojem dijelu ulice živite: "Bilo bi smiješno da nije žalosno" Slika nije dostupna svima, ne samo njima SDP predstavio prijedlog za povećanje plaća, najmanje plaće rasle bi tisuću kuna

"Prema postojećem zakonu 914 tisuća ljudi od 2, 750 milijuna nije u poreznim škarama. Sljedećih 560 tisuća prema ovim zakonskim promjenama više neće biti u poreznim škarama. Dakle njih stopostotno oslobađamo plaćanja poreza", kazao je Marić.

Rekao je kako su Mostovi članovi glasali za.

"Rasprava je bila konstruktivna, samo jedan član je bio suzdržan. Siguran sam kako će biti još pitanja u Saboru. Uvijek neke stvari mogu bolje, ali važno je da smo sačuvali neprobojnost porezne reforme i nismo izlazili s detaljim dok nije sve bilo gotovo. Parlamentarni izbori doveli su do toga da je kratak rok cjelokupne komunikacije i javne rasprave na što nismo mogli učiniti", kazao je Marić.

"Rasterećujuća reforma"

Istaknuo je kako je riječ o rasterećujućoj reformi te je dobro da su odmah krenuli s njom.

"Komunikacija s koalicijskim partnerima može biti bolja i tu kritiku prihvaćam", rekao je Marić.

Kazao je kako će se u četvrtak na sjednici Vlade naći prijedlog rebalansa proračuna.

"Neće biti probijanja rashoda, rebalans je vezan samo uz tehničko usklađivanje. Možete računati da bi proračun za sljedeću godinu na sjednicu Vlade mogao doći 8. prosinca. Sljedeća tri tjedna imamo vrlo intenzivne razgovore. Proračun ministarstva obrane je trenutno ispod prosjeka, a sljedeće godine ćemo ga povećati", kazao je Marić.

Komentirao je i najavljenu mogućnost da bi banke mogle otpisivati loše kredite.

"Banke već danas na strani prihoda imaju proknjižena ta potraživanja, a na strani rashoda su im vrijednosa usklađivanja. Ako krenu u otpis ti prihodi rastu ako nemaju protustavku, stvara im se porezno opterećenje. Ovom mjerom se nudi mogućnost trajnog otpisa", kazao je Marić.

Grčić: "Od reforme najviše koristi imaju oni bogatiji"

SDP-ov Branko Grčić poručio je kako će od reforme najviše koristi imati oni bogatiji.

Na pitanje je li SDP pripremio amandmane na zakone koji su dio Porezne reforme i koji su njihovi najveći prigovori, član odbora, SDP-ov Branko Grčić je kazao kako nisu zadovoljni što reformom najviše profitiraju oni bogatiji.

"Oni koji imaju najmanje plaće najmanje dobivaju ovom reformom. Ni umirovljenici neće ništa dobiti, a tu je i problem smanjenja opće stope PDV-a. Najvidljivije je činjenica da cijeli teret reforme podnosi samo jedan sektor - onaj turizma i ugostiteljstva", kazao je Grčić.

Osvrnuo se i na najavljeno prikupljanje potpisa za ograničenje plaća državnih dužnosnika.

"Kad smo provodili poreznu reformu, mi smo riješili taj problem i plaće dužnosnika su ostale na istoj razini pa bismo željeli da i dalje tako ostane. Koji će način biti, to ćemo još vidjeti. Predložit ćemo svoje rješenje tijekom rasprave", kazao je Grčić.

Poručio je kako novo zamrzavanje osnovice za dužnosnike znači da bi načelnici sektora imali veću plaću od nadređenog.

"Postavlje se i pitanje što je s ustupkom bankama. Ne vidimo koje će fiskalne efekte na proračun imati mogućnost otpisa dugova banaka i koliko je to u sprezi s rješavanjem problema naslijeđa kredita u švicarskim franaka", kazao je Grčić.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene