Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zdravko Marić u Dnevniku Nove TV

Hoće li Marić opstati kao ministar? "U ovoj Vladi sam dobio povjerenje premijera Plenkovića i namjeravam ga opravdati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić gostovao je u Dnevniku Nove TV.

Zdravko Marić odgovarao u Dnevniku Nove TV na pitanja Mislava Bage koja su vezana uz aktualnu krizu Vlade u RH. Prvo pitanje Mislava Bage bilo je vezano uz rezultate ekskluzivnog istraživanja u Dnevniku Nove TV prema kojem većina građana smatra kako Marić treba odstupiti sa funkcije ministra financija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrat na glasovanju Saucha i Esih glasovali protiv nepovjerenja Mariću, Glasnović napustio sabornicu Slika nije dostupna Krešimir Beljak "Ništa nije dogovoreno, ne znam što je prvo na dnevnom redu niti koliko će ovo trajati"

 - Vidio sam rezultate ankete. Ja sam uvijek legalist u smislu poštivanja zakona i propisa, a ako hoćete i volje. Međutim, u ovom trenutku smatram da je ta anketa, odnosno svi ti rezultati pa i mišljenje, su napravljeni na temelju jedne priče odnosno jedne strane. Ja još uvijek u ovom trenutku nisam iznio sve argumente kao ministar financija, kao bivši zaposlenik Agrokora i sve ono što mi se stvara na teret, da pokažem i dokažem da je neutemeljeno. Ali to ću učiniti u Hrvatskom saboru.

Kako se osjećate kao osoba zbog koje se vladajuća koalicija raspala i pitanje je hoće li se formirati nova ili ćemo ići na izbore?

- Nikome ne bih poželio da se nađe u ovakvoj situaciji u kakvoj sam ja. Međutim, emocije su jedna stvar, a realnost je drugo. Moj profesionalni integritet je oštro napadnut s neutemeljenim optužbama, insinuacijama, a u nekom trenutku kada ni to nije bilo dovoljno išlo se čak i puno niže, zaista na one najniže strasti, ako hoćete i na ljudsko dostojanstvo. Jednostavno smatram i kao čovjek i kao ministar i općenito kao hrvatski građanin, da imam pravo i mogućnost ne samo braniti se od tih optužaba nego u konačnici pokazati što sam i tko sam.

Kada ste s Božom Petrovom zadnji put razgovarali da mu probate objasniti koja je to vaša uloga bila u Agrokoru? Tamo ste imali funkciju izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala.

- S njim o toj temi na taj način nisam uopće razgovarao. Imali smo razgovor dan prije same sjednice, međutim nismo na taj način razgovarali. S kolegama iz Mosta, već petnaestak mjeseci smo skupa, napravili smo dva proračuna, čitav niz propisa iz različitih djelokruga. Nikad nisam bio nedostupan, kad god je bila potreba i kad je uslijedio poziv na sastanak, bio sam otvoren. Žalosti me činjenica da je sud donesen na njihovoj strani bez da me se pitalo jedno jedino pitanje o mojoj ulozi, kao što kažete to je bio izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala.

Što ste u tom razgovoru dan prije sjednice objasnili gospodinu Petrovu, koja je bila vaša uloga oko tih financijskih izvješća koja su sada dovedena u pitanje?

- Naravno da sam mu objasnio da ja osobno, kao što sam već u nekoliko navrata i rekao javno, kao zaposlenik Agrokora i kao izvršni direktor za strategiju tržišta kapitala i jedan od 25 izvršnih direktora u Agrokoru, koji zapošljava 60 tisuća ljudi, dakle s vrlo jasnim podjelama ovlastima i odgovornosti i menadžmenta i zaposlenika, bio sam odgovoran za makroekonomske analize i projekcije. To je dio koji sam, između ostalog, radio za potrebe samog koncerna, odnosno kompanije kod planiranja, kod projekcija, kod izrada dugogodišnjih planova, ali isto tako u onim elementima mojih i naših razgovora kao dio tima s investitorima i rejting agencijama i ostalima.

Ali ste, među ostalima, prodavali i obveznice Agrokora temeljem financijskih izvješća. Da li ste bili upoznati sa sadržajem financijskih izvješća jer vidimo sada da su možda neka od tih izvješća bila frizirana?

- Bez namjere da ulazim u te spekulacije o mogućim manipulacijama, to će netko drugi utvrđivati, ja kao i ostali kolege iz tima koji smo razgovarali s investitorima, nisam imao nikakvog razloga sumnjati u vjerodostojnost i kredibilitet financijskih izvještaja. Oni su izrađeni, a u isto vrijeme su revidirani od strane vanjskih revizorskih kuća te su banke, kreditne institucije, investitori kao i rejting agencije, imali uvid. Ja bih financijski izvještaj dobio onog časa kad je on gotov i nisam imao razloga uopće sumnjati u njih.

Hoćete reći da sada kad Ante Ramljak govori o tome da se financijska izvješća prime s rezervom da su sve te institucije nešto skrivale u financijskim izvješćima?

- Uopće ne govorim da je itko išta skrivao. Netko to treba utvrđivati, a taj netko nisam ja. Kao i danas kad idem pred investitora i govorim da je u Hrvatskoj prošle godine ostvaren gospodarski rast od 2,9 posto, to je podatak kojeg je napravio Državni zavod za statistiku temeljem određenih metodologija. Ja nemam razloga sumnjati u taj podatak.

Vjerujete li, iz sadašnje perspektive, da su financijska izvješća vjerodostojna?

- Uopće ne bih ulazio u taj dio da li vjerujem ili ne vjerujem. Ona su rađena i napravljena prema određenim metodologijama. Pitanje je što se tamo osporava, taj dio ni ja, kao ni hrvatska javnost nismo još vidjeli. Samo imamo određene indicije da je možda bilo nekakvih nepravilnosti. Kojih i kakvih treba pitati one koji su za to između ostalog i odgovorni. A to su, između ostalog, i revizorske kuće.

Očekujete da ćete opstati kao ministar?

- Ja sam vam od prvog dana od svog prvog mandata i prvog imenovanja kao ministar čist i vrlo jasan. U ovoj Vladi dobio sam povjerenje premijera Plenkovića. To povjerenje ću nastojati i nastojim opravdati. Dok god imam to povjerenje, dok god smatram da sam kadar, sposoban raditi svoj posao na način koji mislim da je najbolji, a to je daljnje održavanje stabilnosti hrvatskih javnih financija, smanjivanju javnog duga, ako mogu doprinijeti gospodarskom prosperitetu Republike Hrvatske, odnosno ako smatram da nisam preveliki uteg ili teret sigurno da da – ja sam i dalje ministar financija.

Mislite da i dalje niste preveliki teret premijeru Plenkoviću?

- O tome razmišljam i to ćemo vidjeti u idućim danima.

Mislim, s obzirom na činjenicu u ovom trenutku da se koalicija raspala zbog vas.

- Koalicija, Vlada i dalje postoji i nastavit će funkcionirati. Govorite isključivo zbog mene, opet vam ponavljam da koalicijski partner nije našao za shodno postaviti meni jedno jedino otvoreno pitanje koja je bila moja uloga i sve ove optužbe koje mi se stavljaju na teret. U očitovanju Vlade moji dojučerašnji kolege u Vladi su glasali protiv bez da su me pitali jedno jedino pitanje.

Znači svi ovi napadi oko Porezne uprave, da nije bilo poreznog nadzora... vi mislite da je to laž?

- Jeste čuli neki dan izjave svih dojučerašnjih ministara financija? Kao da smo se svi međusobno dogovorili, a nismo. Svi su praktički dali jednoznačne odgovore. Dakle, tko sam ja ili bilo koja osoba, da zlouporablja funkciju ministra financija, krši zakon i prolazi mimo instituta porezne tajne kako bi napravio ili rekao ovo ili ono. Ono što je izrečeno neki dan u Hrvatskom saboru je dosta teška stvar, ali u isto vrijeme postoji jedna institucija u Hrvatskoj koja je neovisna i jedinstvena u svom postupanju, a to je Porezna uprava. Nema tog pojedinca koji smije zlouporabiti svoj položaj i nanijeti štetu jednoj takvoj instituciji.

Žalite li sad zbog izjave u siječnju da ne postoje rizici što se tiče Agrokora oko moguće krize ili bankrota te firme, a svi su već tada u financijskim krugovima pričali o velikim problemima Agrokora?

- Ja sam se u svojoj izjavi referirao na priopćenje iz Agrokora koje je tada bilo napravljeno temeljem objave Moody'sa nakon snižavanja kreditnog rejtinga koji je, usput budi rečeno, u istom tom izvješću, bez obzira na snižavanje rejtinga, rekao da ne postoje problemi likvidnosti. Ja sam se referirao na to izvješće, odnosno na izvješće iz Agrokora. Ako me već pitate vezano za izjave, volio bih da se moje izjave iz prošle godine također uzmu u obzir. Jedini sam u ovoj državi koji je rekao da će se hrvatski javni dug u ovoj godini smanjiti. A ni koji me danas najviše prozivaju za izjave od 26. siječnja bili su isti oni koji su najavljivali gospodarski rast od tri ili četiri posto, a on se ostvarivao na minus jedan. Opetovano kroz svoj mandat.

Jeste li u jednom trenutku premijeru Plenkoviću rekli: "U redu, postajem teret, ovo postaje naporno i za Vladu, dajem mandat na raspolaganje i nudim ti ostavku"?

- U ovom trenutku nisam to napravio.

Ali ste razmišljali o tome?

- Pustite moja razmišljanja, doći će vrijeme i za to. U ovom trenutku ono na što sam najviše fokusiran i siguran sam da i ova anketa s početka emisije, u srijedu kada krene rasprava u Hrvatskom saboru očekujem da će ona biti na tragu ovih proteklih tjedana gdje će se bespoštedno prema meni upirati prstom s raznoraznim neutemeljenim optužbama na moj profesionalni integritet, a dijelom i na ljudsko dostojanstvo. Ali ću barem imati priliku i budite sigurni da ću vrlo adekvatno odgovoriti na način na koji sam i do sada javno komunicirao sa svim hrvatskim građanima, dakle dostojanstveno. Ali sigurno ću zaštititi i zapravo napraviti istinu onakav kakav je.

Mislite li da će vas napadati i zbog povlaštenog kredita kojeg ste dobili od Hrvatske poštanske banke s kamatom od tri posto, kao član Nadzornog odbora?

- Vjerojatno, sigurno. Međutim, taj kredit je odobren po svim pravilnicima i zakonskim elementima koji su bili na snazi. Dakle, nikakva procedura nije prekršena. Ja sam taj kredit u svojoj imovinskoj kartici vrlo jasno i otvoreno stavio i napisao. Vi znate da se mojom imovinskom karticom dosta bilo bavilo, između ostalog sat je bio u pitanju. Ali kako sat tako i kredit i svu svoju imovinu sam jasno i transparentno pokazao. Ali još jedna napomena, dobro ste rekli: kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci. Pitajte iste te ljude koji me danas optužuju u kojoj banci imaju kredit i u kojoj banci primaju plaću, odnosno rade transakcije.

Sve je to točno, sve je u skladu sa zakonom i pravilima. Da li je ipak bilo moralno da kao čovjek koji je zastupao državu uzmete kredit po povlaštenim uvjetima? 

- Možda jedna referenca koju sam zaboravio reći, ovo mi je osma godina u Ministarstvu financija, u Agrokoru sam proveo upola manje od toga. Na Ekonomskom institutu još pet godina. Kad sam odlazio iz Ministarstva financija imao sam nebrojeno mogućnosti da refinanciram taj kredit u nekoj drugoj komercijalnoj banci. Ostao sam vjeran Hrvatskoj poštanskoj banci.

S većom, tržišnom kamatom ili istom?

- Ostala je ista, sve sam jasno, javno, otvoreno i transparentno prikazao u imovinskoj kartici.
I u četvrtak nakon rasprave i dalje ostajete ministar financija?
U srijedu bi trebala biti rasprava. A što će biti nakon toga, vidjet ćemo. Bit ćemo pametniji.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene