Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor s 21 tvrtkom

Ministar s oružjem: Hrvatskoj vojci nova vojna oprema

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MORH je za svoje Oružane snage nabavio novu vojnu opremu u suradnji s hrvatskim tvrtkama s ciljem promicanja hrvatskih proizvođača.

Ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je danas deset ugovora o nabavi vojne opreme za Oružane snage s 21 hrvatskom tvrtkom - proizvođačima odjeće i obuće, vrijedne 32,5 milijuna kuna.

S tvrtkom HS produktom potpisao je ugovor o nabavi tisuću jurišnih pušaka VHS ove godine, čime to oružje ulazi u operativnu uporabu Oružanih snaga.

'To je puška koja će ozbiljno konkurirati drugima u svijetu i pridonijeti da Hrvatska vojska bude operativnija i sposobnija za zadaće koje je čekaju', rekao je Kotromanović i dodao kako se puška već upotrebljava te da je testirana u hrvatskim misijama u Afganistanu, na Golanu i Sierra Leoneu.

Željko Pavlin iz HS produkta istaknuo je kako puška ima i neke novitete kao što su optički ciljnik razvijen u suradnji s Institutom Ruđera Boškovića te bacač granata koji omogućava da se puškom izvede bilo koja borbena zadaća.
Pavlin je rekao kako se puška dodatno razvija i prilagođava ljevacima i dešnjacima, što dosad nema nijedna puška u svijetu.

Ministar Kotromanović izjavio je kako se MORH odlučio za suradnju s domaćim tvrtkama u proizvodnji vojne opreme jer želi pridonijeti razvoju hrvatskoga gospodarstva i proizvodima koje su te tvrtke godinama razvijale.

'Željeli smo pokazati da Oružane snage nisu samo potrošač, nego i generator razvoja gospodarstva i određenih proizvoda koji mogu biti konkurentni u svijetu', rekao je ministar i dodao kako se u Hrvatskoj proizvodi sva odjeća i obuća koju hrvatski vojnik nosi u misijama diljem svijeta.

Kotromanović je istaknuo kako MORH želi promicati hrvatske proizvođače u inozemstvu te je najavio dva zbora vojne opreme i oružja ove godine - u Albaniji i Azerbajdžanu.

Proizvođači vojne opreme smatraju da su ugovori vrijedni 32 milijuna kuna tim tvrtkama znatan poticaj u krizi i pomoć u stabiliziranju domaće proizvodnje.

Hrvatska tekstilna i odjevna industrija ima više od 30.000 zaposlenih i druga je u prerađivačkoj industriji po broju zaposlenih. Iznimno je pogođena krizom, a u zadnjih pet godina 10.000 radnika ostalo je bez posla. MORH je jedan od prvih koji je prepoznao važnost te industrije i njezine probleme te je tekstilcima i obućarima omogućio da zaposle svoje kapacitete i dobiju višegodišnje ugovore, rekao je Damir Vitez iz Čateksa.

Ministar obrane izjavio je i da će njegovo ministarstvo nastaviti s uštedama te da će biti još smjena osoba s čijim radom nisu zadovoljni. Istaknuo je kako je zadaća MORH-a i Glavnog stožera ne dopustiti da se ijedna kuna iz proračuna potroši nenamjenski i netransparentno pa su, kako je rekao, 'našli određene primjere koje su predali vojnoj policiji'.

Budući da je vlada potaknula pitanje beneficiranoga radnog staža za određena zanimanja, Kotromanović je rekao kako u MORH-u smatraju da, primjerice, vojni ataše u veleposlanstvu u Bruxellesu ne treba imati beneficirani radni staž jer to ni u NATO-savezu nije praksa, a isto vrijedi i za određena mjesta u Glavnom stožeru.

Najavio je i preispitivanje ugovora s HT-om o fiksnoj telefoniji, koji je na snazi od 1999. godine, te ugovora s nekim drugim operaterima. (HINA)

Pročitajte i ovo Uočena dva konja u središnjem Londonu uplašili su se VIDEO Nesvakidašnja potjera: Središtem Londona dva sata trčalo pet konja, petero ljudi je ozlijeđeno Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene