Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kašnjenje ovršnog zakona

Ministar Bošnjaković nema baš razumijevanja za blokirane: "Ni ja nisam zadovoljan što toliki broj obveza nije plaćen"

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i Ivana Brkić Tomljenović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Mnogi su ogorčeni zadarskim slučajem i nefunkcioniranjem pravosuđa. Puno je problema u resoru ministra Dražena Bošnjakovića, s kojim je u Dnevniku Nove TV razgovarala Ivana Brkić Tomljenović.

Kad i što ćete točno mijenjati u Zakonu o kaznenom postupku kako se ovaj slučaj poput zadarskog više ne bi ponovio?

Pročitajte i ovo Zlata Hrvoj Šipek, Andrej Plenković, Ivan Malenica Pojasnio bivši ministar Zašto se glavna državna odvjetnica sastala s Plenkovićem? "Jer je taj sastanak moguć" Slika nije dostupna NAKON MILANOVIĆEVE OBJAVE Ministar pravosuđa: "Zlata Đurđević dvaput je pristala biti kandidat u protuzakonitoj proceduri. Time je pokazala da ne poštuje zakone"

Mi sad imamo obvezu implementirati jednu direktivu EU-a u kaznenom zakonu i to ćemo u jednom kraćem roku, već za prvi kvartal iduće godine pripremiti, ali ćemo zapravo napraviti analizu u okviru stručne javnosti, osnovati radnu skupinu u kojoj ćemo detektirati one primarne stvari.

Ima li vremena za te radne skupine ili ipak treba malo brže reagirati?

Ima vremena. Ne možemo ići u neki široki obuhvat, ali poučeni ovim teškim slučajem, preispitat ćemo neke stvari – koliko je puta moguće tražiti izuzeće raspravnog suca, predsjednika suda, predsjednika neposrednog višeg suda.

Vi biste to onda smanjili?

To bismo raspravili i vrlo vjerojatno bismo smanjili broj mogućnosti za tako nešto. Ovdje se u ovom predmetu pokazalo da je to bilo zaista učestalo, dva puta tražiti izuzeće svih tih osoba reflektiralo se zapravo nekakvim odugovlačenjem postupka i to je moguće riješiti u kraćem roku. Međutim, ono što ja zapravo zagovaram – čim napravimo te izmjene koje moramo zbog Europske unije, tada ćemo krenuti u ozbiljan zahvat. To će biti osma izmjena Zakona o kaznenom postupku.

Zašto to ipak niste prije napravili, zašto se još uopće nije krenulo u izradu novog ZKP-a na koji se žale svi?

Žale se svi, ali ovo je nešto što moramo napraviti prvo – implementirati tu direktivu kako ne bi bio pokrenut postupak protiv nas, a što se tiče ovoga pitanja izuzeća suda i svega toga, to je standard u pravu u svim državama, samo je pitanje treba li to ograničiti, hoće li to ući u sukob s europskim zakonodavstvom ili ne. To je pitanje kojem treba vrlo stručno pristupiti i te se stvari ne rade na brz ili prebrz način.

Veliko je nepovjerenje u pravosuđe. Vidjeli ste prije mjesec dana jednu gospođu u našem Dnevniku koja čeka 30 godina da se riješi sudski spor. Je li vam neugodno što se na čelu takvog resora?

To nije pravilo, o čemu vi govorite. U posljednjih nekoliko godina broj neriješenih predmeta, pogotovo ovih starijih od 10 godina, gotovo da više i nema. Svake godine rješava se više predmeta nego što ih se prima. Što se tiče nepovjerenja, godišnje vam u pravosudni sustav uđe više od milijun i 200 tisuća predmeta. To govori o nečem drugom, ljudi dolaze pred naše sudove, ubrzali smo, jedino što se širi ovakva percepcija kad dođe ovakav jedan predmet koji baci sjenu na desetke i desetke tisuća predmeta koji se dobro i kvalitetno riješe. Bit će sasvim sigurno riješen i ovaj predmet u vrlo brzom roku. Što se tiče ovakvih situacija, to ne opravdavam i smatram da je u roku od šest mjeseci trebalo biti riješeno, međutim predmet je imao drugu situaciju, gdje se raspravni sudac koji je proveo dokaze teško razbolio i on danas ne može voditi taj predmet i morao je uskočiti netko drugi.

Sporna odluka o vještaku

Jedna vaša odluka izazvala je dosta prašine u javnosti. Vi ste donijeli odluku da vještak Ručević, koji je vještačio u velikim slučajevima, odradio je Podravku, vidjeli smo ga u Fimi mediji, nije imao potrebne kvalifikacije. Rješenje još nije pravomoćno jer on je pokrenuo i upravni spor, ali i dalje radi. Hoće li to i može li to dovesti do toga da bi ta odluka u nekom trenutku mogla pasti?

Hoće li ona pasti, ne znam. Ja sam donio odluku da on nema kvalifikacije ne zato što ja to tako mislim i zato što je to moja želja, nego sam zatražio od fakulteta koji je on završio, a to je matematički fakultet, da mi on napiše je li on stjecanjem diplome dobio sposobnosti i može li on obavljati vještačenja, ekonomska, financijska, računovodstvena. Njegov fakultet koji je završio eksplicitno mi je rekao da ne može i temeljem tog dopisa ja sam donio tu odluku da on temeljem našeg pravilnika o vještacima da ne ispunjava te uvjete. On je u odnosu na moje rješenje, što je dopušteno, otvorio upravni spor. Vidjet ćemo, ono što odluči Upravni sud, to ćemo morati svi poštivati.

Može li tom odlukom Fimi medija biti vraćena na početak?

To ćemo vidjeti kada sud donese odluku.

Jeste li vi tu onda u sukobu interesa s obzirom na to da ste član HDZ-a, a ovdje se i sudi HDZ-u?

Ne, ja tu nisam u sukobu interesa jer taj postupak nisam otvorio ja, nego jedan okrivljenik, osuđenik koji je osuđen temeljem njegova vještačenja.

Tvrdite da ovo nije udar na vještaka?

Ne. Ja sam ovdje kao upravno tijelo, ne kao ministar, koje je definirano zakonom da donosi odluku po žalbi, tu odluku morao donijeti. Nisam se u toj odluci mogao izuzeti. Sud će ocijeniti stoji li moj argument ili ne. Nisam ja tu donosio slobodnom voljom, nego sam donosio odluke temeljem dopisa koji mi je dostavio fakultet koji je vještak završio.

Tko je njemu onda dao takve uvjete kvalifikacije?

Ono tijelo koje ga je imenovalo, dakle nadležni sud koji ga je odredio za vještaka i stavio ga na listu. Ja u daljnjem upravnom postupku odlučujem ima li uvjete ili nema ako netko uloži žalbu za to rješenje.

Slučaj Mustač

Sud je potvrdio kaznu Josipu Perkoviću na 30 godina. Očekuje se još kazna oko Zdravka Mustača u Velikoj Gorici. Što ako ta odluka bude drukčija?

Vidjet ćemo. Ne mogu komentirati kako će odlučiti sud u Velikoj Gorici. Radi se o dva različita predmeta. Sud u Velikoj Gorici cijenit će sve okolnosti predmeta u kojem je Mustač. U ovom trenutku ne mogu reći što će i kako sud odlučiti.

Suci su bili vrlo žestoko protiv objave njihovih imovinskih kartica. Kad to stupa na snagu i zašto mislite da su bili protiv toga?

Mislim da suci nisu bili protiv toga. Razgovarao sam gotovo sa svim predsjednicima sudova u Republici Hrvatsku i eksplicitno sam pitao imaju li nekakav problem s tim. Nitko nije rekao da ima problem. Dapače, svi žele transparentno pokazati što imaju. Novi sustav objave trebao bi biti sljedeće godine i mislim da, ako su osigurani svi tehnički uvjeti da to bude, neće biti nikakav problem. Doista, razgovarao sam s predsjednicima općinskih i županijskih sudova, vrlo mali broj iskazao je nekakvu dvojbu, i to ponajviše zato što je dosad bio postupak koji je bio malo kompliciraniji. Smatrao sam da će upravo ovo podići povjerenje u pravosuđe jer ako tu nešto skrivamo, onda se može opravdano pitati što tu skrivamo.

Novi Ovršni zakon ne prije 2020.

Kada će stupiti na snagu novi Ovršni zakon?

Novi Ovršni zakon je u proceduri. Predstavili smo ga u 9. mjesecu, vidjet ćemo kada će ga Sabor prihvatiti.

Hoće li to biti prije 2020. godine?

Teško, jer moramo osigurati…

Je li to kasno? Predsjednica, javnost i ovršeni zahtijevali su da to bude brže.

Nije. Morate znati da smo postojeći Ovršni zakon u bitnome poboljšali, unijeli smo socijalne klauzule. Nitko u Hrvatskoj ne može završiti na cesti ako mu bude ovršena jedina nekretnina. Donijeli smo vrlo snažne mjere za blokirane…

Ali blokirani nisu s time zadovoljni. Očekuju puno toga od novog zakona, a vi kažete tek 2020.

Gledajte, stvari mogu onako kako mogu. I vi vjerojatno nećete napraviti odmah prilog nakon ovog našeg razgovora, nego će proći određeno vrijeme koje je potrebno. Novi Ovršni zakon ima svoju proceduru. Organizirali smo okrugle stolove, organizirali smo javno savjetovanje, mora u Saboru proći dva čitanja i nakon toga moramo pripremiti infrastrukturu jer će ovrha biti elektronička. Želimo bržu ovrhu, a dobit ćemo je putem elektroničke ovrhe. I postoji vrijeme za koje to ide. Za to vrijeme osigurali smo za ovršenike vrlo snažne izmjene postojećeg Ovršnog zakona i donijeli smo mjere za blokirane koje smanjuju… de facto, danas imamo za 60.000 manje blokiranih.

Nezadovoljan zbog neplaćenih računa

Kažem još jednom, blokirani nisu zadovoljni. Vidjet ćemo kakvo će to biti rješenje, tek za godinu i nešto.

Ni ja nisam zadovoljan što toliki broj obveza nije plaćen. Nama stoje neplaćeni računi za ove i one stvari. To isto ne može biti zadovoljstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene