Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ministri o aktualnostima

Horvat otkrio hoće li se nastaviti subvencije stambenih kredita: ''Meni dosad nitko nije prijetio...''

Ministar obrane Mario Banožić prvi je put progovorio o aferi koju je otkrio Dnevnik Nove TV o nedavnim novim tehničkim problemima s vojnim helikopterima servisiranima s Rusima, a koji je trebao prevoziti predsjednika Zorana Milanovića. Uoči i nakon Užeg kabineta Vlade ministri su se osvrnuli i na druge aktualnosti.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je tražio izvješće o remontu helikoptera koji je bio prošle godine te da se za dva traži otklanjanje kvara o trošku onih koji su radili remont.

Pročitajte i ovo Ivan Šipić, kandidat za ministra demografije i useljeništva Ministar iz DP-a Novi ministar demografije: "Ne može biti samo ćiribu ćiriba" Tonči Glavina - 1 novo ime u vladi Tko je novi ministar turizma? Renta vilu od pola milijuna eura i na njoj masno zarađuje. Ima dva automobila, gumeni čamac, dionice...

''Vaša je kolegica tendenciozno postavila pitanje. Problem je što se te stvari trebaju otklanjati, a ne tendenciozno predstavljati. Sada ispada da je netko namjerno dao predsjedniku helikopter s poteškoćama, to nije istina'', odgovorio je reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović na pitanje bi li on bio zabrinut na mjestu predsjednika Republike.

Dodao je da imamo jamstveni rok i da će tražiti da se kvar otkloni, a priznao je da se u opremu nije ulagalo godinama.

 

Za jesen najavljuje pripreme za proračun. ''Vezano za smanjenje broja ljudi, dio će ići u mirovinu'', kaže. Za nabavu borbenih aviona rekao je da treba vidjeti kakve će biti ponude. ''Upravo zbog ovakvih pitanja kao što su sada bila, spremnost i sigurnost koju pruža hrvatska vojska dovedene su u pitanje. Volio bih da ove godine to privedemo kraju'', zaključio je.

Ministri o aktualnostima

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da nastavljaju tražiti informacije od Srbije. ''Imamo saznanja da su formacije srpske vojske provodile ekshumacije iz primarnih u sekundarne grobnice i tražimo informacije gdje su ostaci ekshumirani'', istaknuo je i podvukao da od toga nikad neće odustati.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da čine sve da se produlji turistička sezona. Što se proračuna tiče, rekao je da će sutra predstaviti stanje, a da je ono bolje nego što su očekivali. Što će biti najesen s mjerama? ''Sve ima rok trajanja, moramo osigurati funkcioniranje sustava. Država je isplaćivala potpore, odgađala poreze i davanja, ali sve ima vijek trajanja'', rekao je. Najavio je da će tražiti racionalizaciju od kolega ministara te je dodao da su svi svjesni situacije. ''Još ima puno upitnika i teško je, ali moramo biti spremni na sve okolnosti'', poručio je Marić.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je da se bruse posljednji detalji o početku nove školske i akademske godine. ''Konačnu odluku o maskama donijet ćemo nakon 31. kolovoza, kad je velika konferencija Svjetske zdravstvene organizacije. Tada ćemo čuti preporuke'', najavio je ministar i poručio da je ključna zaštita djece i zaposlenika.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je izmjene Zakona o parničnom postupku kako bi se definirao rad na daljinu. Smanjit će se broj lokalnih dužnosnika za oko 600. U planu su izmjene još niza zakona – Zakon o USKOK-u, Zakon o kaznenom postupku, o odvjetništvu. ''Ima dosta posla u oba sektora, ali vjerujem da ćemo u kratkom roku pokazati da to dobro funkcionira'', rekao je ministar.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da je Zakon o obnovi Zagreba i okolice na stolu, a nakon određenih korekcija koje će biti potrebne, na Vladi bi se trebao naći 27. kolovoza. Tvrdi da će se do 15. rujna zbrinuti oni koji su smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje nakon potresa u Zagrebu. Neće se raspisivati ponovni javni poziv, a kaže da se će svi zbrinuti. ''Ako nekome najamnina nije sjela na račun, neka mi se pojedinačno jave. Na stranici je moj broj telefona'', rekao je.  Kaže da je osigurano desetak milijuna kuna za nastavak subvencioniranja stambenih kredita, a natječaj će biti raspisan u prvoj polovici rujna. Odbacio je nagađanja da se to radi pod prijetnjama HNS-a koji je jučer apelirao na ministra da se što žurnije objavi datum, podsjećajući ga da je to jedan od uvjeta za podršku Vladi. "Meni dosad nitko nije prijetio, a kad ih bude bilo, prijavit ću ih. U politici uvjeta nema, postoji razgovor, dogovor", dodao je.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene