Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob interesa

Ministar Jakovina na čelu je tvrtke koja je dužna 150.000 kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Tihomir Jakovina krši Zakon o sprječavanju sukoba interesa jer niti godinu dana nakon dolaska na ovu funkciju nije prenio upravljačka prava tvrtke na nekog drugog. Uz sve to, njegova je tvrtka dužna 150.000 kuna.

Ukoliko je neki državni dužnosnik član upravnog tijela ili nadzornog odbora nekog trgovačkog društva, u roku od 30 dana od preuzimanja državne funkcije mora prenijeti svoja upravljačka prava na nekog drugog. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina to nije napravio niti godinu dana nakon preuzimanja ministarske fotelje, piše Večernji list. Jakovina je direktor tvrtke TJ-PROM i bio je dužan razriješiti se te funkcije u roku 30 dana od ulaska u Vladu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovor za Dnevnik Nove TV Jakovina: To što sam propustio uskladiti sve po zakonu, ne znači da radim loše Slika nije dostupna Kršenje Zakona o sukobu interesa Povjerenstvo kaznilo Jakovinu s 10.000 kuna: 'Prihvaćam odluku'

Prema podacima iz Jakovinine imovinske kartice, prijenos upravljačkih prava u njegovoj tvrtki još uvijek je u tijeku. Konkretno, radi se o poljoprivrednoj apoteci koja je dužna oko 150.000 kuna te je već dvije godine u blokadi. Zanimljiva je činjenica da Jakovinina tvrtka ima dug i prema Hrvatskim vodama u čijem je Upravnom vijeću upravo on predsjednik.

>> Jakovina: I privatni sektor mora podnijeti svoj dio tereta

Ministar Jakovina odbacuje sve optužbe za sukob interesa, kaže kako o tome nije ni razmišljao jer tvrtka godinama neaktivna i nema nijednog zaposlenika, no kako će porazgovarati s odvjetnicima kako ne bi 'ostali repovi koji se vežu uz njegovo ime'.

Inače, Jakovina se prije ministarske pozicije nalazio na položaju načelnika općine Bukovlje te je već tada bio obvezan prenijeti upravljačka prava u tvrtki, sukladno Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji se odnosi, kako na ministre, tako i na načelnike općina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene