Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kršenje Zakona o sukobu interesa

Povjerenstvo kaznilo Jakovinu s 10.000 kuna: 'Prihvaćam odluku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je da je ministar Tihomir Jakovina kršio odredbe Zakona o sukobu interesa i kažnjen je s 10.000 kuna.

Jakovina je, ocijenilo je Povjerenstvo, istovremeno bio državni dužnosnik i član Uprave trgovačkog društva TJ-PROM. Sankcioniran je obustavom dijela plaće u iznosu od 10.000 kuna, a kaznu može otplatiti u 10 obroka.

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Gordan Jandroković ZADNJI PUT VELIKA GALERIJA "Vruće srce hladna glava": Pogledajte kako su saborski zastupnici proveli svoj zadnji radni dan u ovom sazivu

'Slučaj je za mene završen'

Odamah nakon odluke Povjerenstva izjavu je dao i sam ministar Jakovina. Rekao je kako prihvaća odluku Povjerenstva o sukobu interesa, na nju se neće se žaliti i tu će odluku ispuniti. "Prihvaćam odluku Povjerenstva, nikad nisam negirao da sam propustio uskladiti rad svoje tvrtke zakonski sa onim što je trebalo učiniti i zbog toga ću konzekvence koje mi je Povjerenstvo odredilo ispuniti i neću se žaliti na odluku Povjerenstva", izjavio je Jakovina na konferenciji za novinare.

"Naglasit ću još jednom da stvarnog sukoba interesa u slučaju Tihomira Jakovine nije bilo i nakon što platim kaznu za mene je ovaj slučaj završen", istaknuo je.

>> Jakovina: Novi zakon stavlja u funkciju nekorišteno poljoprivredno zemljište

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa utvrdilo je danas da ministrovo propuštanje prijenosa upravljačkih prava u trgovačkom društvu TJ prom na drugu osobu, odnosno povjerenika, predstavlja povredu odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Stoga je Jakovini izreklo sankciju obustave isplate dijela neto mjesečne plaće u iznosu od 10.000 kuna koja će se izvršiti u 10 jednakih mjesečnih obroka.

Jakovina je ponovio kako sukoba interesa nija bilo. "Napravio sam propust, za to sam se ispričao i Povjerenstvu i hrvatskoj javnosti i drago mi je da je Povjerenstvo utvrdilo da sukoba interesa nije bilo", rekao je.

Na upit novinara kako je više puta rekao da će dati ostavku ukoliko Povjerenstvo kaže da je bilo sukoba interesa, a sada je Povjerenstvo zaključilo da je kriv, prekršio je zakon mada nije bilo sukoba interesa, Jakovina je kazao kako nikada nije decidirano rekao da će dati ostavku.

'Nisam decidirano rekao da ću dati ostavku'

"Nikada nisam decidirano rekao da ću dati ostavku već sam ponavljao da nisam bio u sukobu interesa, nisam radio s državom i državnim tvrtkama i na taj način priskrbio sebi i svom poduzeću bilo kakvu dobit ili korist", odgovorio je ministar.

"Prekršio sam zakon jer nisam na vrijeme uskladio svoj status odnosno prebacio vlasnički udjel na odvjetničku tvrtku i to je moja greška, nju sam odmah priznao i za nju se ispričao i ova odluka Povjerenstva je pokazala da sukoba interesa nije bilo", ponovio je Jakovina.

Na sjednici, prema predloženom dnevnom redu, Povjerenstvo je odlučivalo u predmetima zamjenika ministra zdravlja Marijana Cesarika, zamjenice općinskog načelnika Općine Topusko Jelene Roknić, Davorina Androšića, predsjednika uprave trgovačkog društva Petrokemija iz Kutine Josipa Jagušta te ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. (B.V/D.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene