Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I članovima njihovih obitelji

Grlić Radman: "Hrvatska će izdati vize za 20 državljana Afganistana koji su tamo radili za naše službe, oni su već provjereni i poznati sustavu"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman Foto: DNEVNIK.hr
Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman uoči užeg kabineta Vlade govorio je o evakuaciji hrvatskih državljana iz Afganistana, ali prihvatu državljana te zemlje koji su na terenu radili za EU.

Ministar Grlić Radman kazao je kako je iz Afganistana evakuirano 26 hrvatskih državljana. Naglasio je kako je Hrvatska stekla vještinu i iskustvo u repatrijaciji hrvatskih državljana tijeko predsjedanja Vijećem Europske unije na početku pandemije koronavirusa te zahvalio britanskim, američkim, ukrajinskim i njemačkim vlastima u pomoći pri evakuaciji hrvatskih državljana.

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Slika nije dostupna Repatrijacija realizirana Grlić Radman o Hrvatima u Afganistanu: "13 ih je tamo, trebali bi biti evakuirani tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana"

Osvrnuo je se na neformalni sastanak EU ministara na kojemu je sudjelovao te rekao kako su razmotrena dramatična zbivanja u Afganistanu.

"Osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, posebno žena i djevojčica, te državljana EU“, kazao je Grlić Radman.

Rekao je i kako se Hrvatska se odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje u prihvatu EU osoblja.

"Njihovi su životi direktno ugroženi ako ostanu u Afganistanu, riječ je o 20 osoba koje su bile zaposlene ili potpora našim snagama tamo. Naša je obveza i dužnost je da ih zaštitimo", naglasio je ministar i dodao da su to osobe poznate u sustavima naših institucija koje su prošle sigurnosne provjere i natječaje za rad.

"Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je da se izdaju vize tim osobama i članovima njihovih obitelji", rekao je Grlić Radman i potvrdio da je riječ o državljanima Afganistana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene