Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogorčeni poljoprivrednici

'Ministar Čačić nije kompetentan ni auto voziti, a kamoli govoriti o poljoprivred'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Vlada vodi lošu politiku prema poljoprivrednicima, Jakovina prije svega treba biti naš ministar', tvrdi M. Brlošić, predsjednik HPK.

"Ili ćemo poticati uvoz, mafiju i bandu, ili ćemo stati na stranu seljaka. Ministar Čačić nije kompetentan ni auto voziti, a kamoli govoriti o poljoprivredi", obrušio se na vladajuće na konferenciji za novinare Mato Mlinarić, član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Pročitajte i ovo Dragan Majić, stočar bez zemlje 16 godina bez zemlje Doveo stado na neobrađenu državnu zemlju pa se sam prijavio DORH-u: "Neću i ne mogu više ovako živjeti! Ovdje se radi o ljudskim životima" Slika nije dostupna Ministar najavio - uskoro Poljoprivrednici očajni, još nema poticaja: 'Ne da nam gori pod petama, noge su nam izgorile do koljena!'

Ogorčeni nedavnim izjavama ministara Radimira Čačića i Slavka Linića kako su "poljoprivrednici paraziti hrvatskog društva" te da su "subvencije poljoprivredi bacanje novca uludo", iz HPK pozvali su se na studiju prof. Ive Grgića s Agronomskog fakulteta kako je država u 2010. od poljoprivrede kroz poreze uprihodila osam, a kroz poticaje isplatila 3 milijarde kuna.

U 2011. ta je svota i 10 mlrd. kuna, kazao je predsjednik HPK Matija Brlošić, no Vlada čini sve kako bi raznim pravilnicima uštedjela na seljacima pa oni, primjerice, zbog pravilnika od kraja siječnja prema kojemu imaju rok od 7 dana da prijave uginuće krave, a 20 da nadomjeste gubitak, olako gube potpore. Istodobno ni 50% poticaja za 2010. još nisu dobili, a HBOR im zaračunava i lihvarske kamate od 6, a u drugim sektorima samo 2 posto.

Iz HPK nadaju se da će Vlada ispuniti obećanje te i u drugim komorama ukinuti članstvo. O izmjenama i dopunama zakona o vodama i financiranju vodnoga gospodarstva kažu kako svi trebaju plaćati navodnjavanje, ali nisu stvoreni uvjeti za to. "Ministar ima jako malo vremena za nas. Želimo da bude ministar seljaka, a ne Vlade", poručio je Brlošić. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene