Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostavku ne planira dati

'Sam ću sebe smijeniti ako napravim nešto na štetu branitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedini kojima su pale opskrbnine su branitelji samci, a njima Ministarstvo nadoknađuje razliku do 1100 kuna koliko su primali prije, tvrdi ministar Predrag Matić.

Branitelji osmi dan prosvjeduju ispred Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu, u ponedjeljak navečer jedan se polio benzinom i zapalio... O dramatičnoj situaciji pred njegovim vratima s ministrom Predragom Matićem razgovarao je Andrija Jarak za Dnevnik Nove TV.

Vidjeli smo nesretan događaj sinoć ispred Ministarstva branitelja. Stvari očito izmiču kontroli. Što ćete učiniti da se situacija smiri?

Želim izraziti svoje žaljenje zbog toga što se dogodilo. No, na početku prosvjeda istaknuo sam da je sve ovo nepotrebno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Šator ostaje' GODINU DANA PROSVJEDA I ŠATORA U SAVSKOJ Branitelji će održati konferenciju Slika nije dostupna Nije bitno, ali... 'Nisam znao 'dress code', mogli smo Kotromanović i ja doći i u nakićenijim odorama'

Najveći problem koji branitelji ističu su opskrbnine. Branitelji kažu da ste vi u pravu, da im vaše ministarstvo nije uzelo nikakva prava, ali da jesu druga ministarstva, primjerice Ministarstvo socijalne politike u koje su prešle opskrbnine. Zbog čega su smanjene s 1100 na 800 kuna?

Nakon puno vaganja i odmjeravanja prihvatio sam to. To je jedna reformska mjera koja se nakon 20 godina mora provesti u Hrvatskoj. Što se tiče branitelja, oni su do ove mjere, dakle opskrbnine imali primanja od 1097 kuna bez obzira da li se radi o samcu, branitelju sa suprugom ili više djece. Tko želi pošteno pogledati, a istina je samo jedna, vidi da su, u ovom sustavu zajamčene minimalne naknade, gubitnici samo samci kojima je sa 1097 kuna palo na 800 kuna. No, ministarstvo je napravilo program i putem jednokratnih novčanih naknada to nadoknađujemo tako da ti branitelji opet primaju 1100 kuna mjesečno.

Što je sa 100-postotnim invalidima, rehabilitacijama, ortopedskim pomagalima i lijekovima koji se ne mogu dobiti preko HZZO-a?

Hrvatski branitelji, 100 postotni invalidi prve i druge skupine nemaju nikakvih problema. Kad hrvatski branitelj, 100-postotni invalid, želi ići u toplice ili ima potrebu, on tamo može otići u roku od 15 minuta.

Osmi je dan prosvjeda. Tvrdi ste pregovarač, tvrdi su pregovarači i branitelji. Je li došlo vrijeme za malo diplomacije?

Moja su im vrata uvijek otvorena. Za razgovor sam uvijek dostupan. Ali želimo razgovarati, ne prihvaćam ultimatume, jer mi se itekako dobro znamo. No, razgovarati u šatoru, koristiti za to 100-postotne invalide kao nekakav štit, to stvarno nije prikladno.

Hoćete li dati ostavku?

Naravno da ne. Oni me nisu postavili. Oni su samo dio od pola milijuna branitelja koliko ih je u Hrvatskoj. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni: može me smijeniti premijer, mogu me smijeniti na izborima, a smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto na štetu hrvatskih branitelja. U ove tri godine sam se polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene