Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINISTAR PROZVAO KLUBOVE

Božinović o nezapamćenom nasilju na autocesti: "Ovo je prevršilo svaku granicu", oglasio se i glavni ravnatelj policije

"Tu nešto ne štima", izjavio je ministar Božinović komentirajući kaos na autocesti s navijačima. Glavni ravnatelj policije Milina tvrdi da je policija dobro odradila posao.

Kaos s navijačima i nezapamćeno nasilje na autocesti komentirali su prvi čovjek MUP-a Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Božinović je oštro osudio nasilje nakon utakmice Dinama i Hajduka, kada su članovi Torcide blokirali autocestu i napali policijske službenike na odmorištu Desinec.

I jedan i drugi tvrde da je policija odradila sve kako spada i po proceduri. Smatraju da policija nije bila nepripremljena, a da je sigurnosna procjena bila dobra i utemeljena. 

"Kao ministru unutarnjih poslova potpuno mi je neprihvatljivo nasilje koje se vrši nad policijskim službenicima koji su tu da zaštite mir.

Znamo da je bila utakmica visokog rizika, ali to nije visoki rizik zbog policije. Policija je tu da rizik smanji. Obavili su sve što je bilo planirano u operativno-taktičkom postupanju, ali bila je izložena huliganskom napadu na koji su odgovorili poštujući pravila struke i u skladu sa zakonom", poručio je Božinović.

Ministar je prozvao klubove

Potom je prozvao klubove, istaknuvši da policija ne može biti nadomjestak za lošu komunikaciju između klubova.

"Svima bi na prvom mjestu trebao biti nogomet. Mi ćemo inicirati razgovore strana, kako bi sjeli svi za stol, to nisu nepremostivi problemi. Nikome u bilo kojem klubu ne može biti u interesu, da o nogometu nemate niti retka, niti izjave, svi govore o onome što se dogodilo. Ne može se u sportu razgovarati preko nišana. Ne može se dogoditi da poslije utakmice policija zauizima sve medije.

Napad na policijskog službenika nema opravdanja, to je kažnjivo djelo i tako će biti tretirano, no mora se odraditi prevencija. 

Spremni smo biti inicijatori razgovora, nama je u interesu da sport vratimo sportašima i ljubiteljima sporta, da se na naše terene vrate obitelji…..", izjavio je ministar Božinović. 

Smatra kako policija nije bila nepripremljena, a da je sigurnosna procjena bila dobra i utemeljena. 

Rekao je da su navijači ugrozili živote policijskih službenika, djelatnika na benziskoj postaji, da je reagirala hitna medicinska pomoć i da su napali policajce. "Policija je taj izazov rješila, to je sad sve predmet kaznenih prijava i mi ćemo analizirati svoje postupke, ali ponavljam - ovi događaji nisu zbog policije, već nekih drugih"

Ministar je rekao i da je ova situacija prevršila svaku mjeru, a da svaka nogometna utakmica mora proći u miru i u redu. 

"Sve smo dobro odradili"

Izjavu je dao i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije. Tvrdi da su sve oko utakmice i sigurnosne procjene dobro odradili. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NERED na autocesti VIDEO Policija objavila nove snimke nezapamćenog divljaštva i brutalne tučnjave navijača

"Pa i policijski službenici idu od točke A do točke B s navijačima. Tako i inače radimo, osiguravamo cijelu trasu. Čak se nekad umiješaju i pripadnici trećih skupina...Deplasirano je ovo što se tiče s odmorištem....pa nećemo na svakoj benziskoj stajati. Policija radi sve na prevenciji svih oblika ponašanja. Mi smo se za utakmicu pripremili...Mi smo znali da može doći do ovakvog ponašanja...sve je išlo svojim tijekom...", kazao je. 

Pročitajte i ovo Navijači napali policiju - 5 neredi na autocesti Svjedokinja divljačkog napada huligana na policajce: "Satima smo stajali u koloni i gledali konvoje policijskih automobila..."

"Mi smo podigli razinu broja snaga i snaga, tako ćemo raditi i dalje, sukladno procjenama, policija je odradila dobro posao. Ja znam koliko je svaki policajac požrtvovan, koliko savjesno radi svoj posao.....", istaknuo je. 

Što se tiče nasilja na autocesti kaže da je USKOK sve preuzeo i da dalje od toga ne može komentirati. 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene