Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ga prihvatiti?

Mimica pod 'paljbom' EU zastupnika: 90 pitanja za kandidata za europskog povjerenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika Europske pučke stranke traži od Nevena Mimice da konkretnije odgovori na pitanja zastupnika Europskog parlamenta prije nego što bude potvrđen kao povjerenik.

'Prije nego što bude potvrđen za europskog povjerenika, Mimica mora konkretnije odgovoriti na pitanja zastupnika', izjavio je nakon saslušanja Andreas Schwab, njemački demokršćanin, član kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lijepa dobrodošlica Predsjednik Eu parlamenta Martin Schulz: Dobrodošli kući Slika nije dostupna 21 točka Hrvatska u EU: Pratite UŽIVO od 23 sata središnju proslavu ulaska u Europsku uniju!

>> Bild: Ruža Tomašić, Neven Mimica i Sandra Petrović Jakovina će najviše profitirati !

Neven Mimica je prije podne tri sata pred nadležnim odborima odgovarao na pitanja zastupnika Europskog parlamenta iz područja zaštite potrošača u okviru postupka saslušanja kandidata za povjerenika Europske komisije. Članovi tih odbora nakon saslušanja će dati svoje ocjene o kvalificiranosti kandidata za člana kolegija i povjerenika za resor koji treba preuzeti. Tijekom trosatnog saslušanja, zastupnici su postavili 30-tak pitanja, a s potpitanjima bilo ih je oko 60.

Zahtjevni zastupnik Schwab

Schwab navodi da EPP ima dva zahtjeva od budućeg povjerenika za zaštitu potrošača. Prvi je da osigura odgovarajuće transponiranje europskog u nacionalna zakonodavstva država članica. Također traži da se budući povjerenik obveže da će brzo pokrenuti postupak protiv onih zemalja članica koje ne poštuju europske zakone.

EPP ističe da će budući povjerenik morati osigurati potrebna sredstva za normalno funkcioniranje platforme za rješavanje sporova preko interneta. Riječ je o internetskom portalu na svim službenim jezicima EU-a na kojem bi potrošači rješavali sporove za robu koja je premale vrijednosti da bi se problem rješavao na sudu. 'U odnosu na ta dva pitanja ovisit će ocjena EPP-a za kandidata za povjerenika', kaže Schwab.

Iza zatvorenih vrata

Popodne iza zatvorenih vrata sastaju se koordinatori zastupničkih klubova u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Oni će sastaviti nacrt pisma s ocjenom o nastupu kandidata za povjerenika, koje će onda uputiti Konferenciji predsjednika, koju čine predsjednici svih zastupničkih klubova u Europskom parlamentu.

To će tijelo dati svoju ocjenu u četvrtak, 6. lipnja, a tjedan poslije, 12. lipnja, o novom povjereniku glasovat će cijeli Europski parlament na plenarnoj sjednici. Na sastanku koordinatora Europsku pučku stranku predstavljat će zastupnik Schwab. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene