Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pupovac o Vukovaru

Očito neki ne mogu prihvatiti ono što je zakonom zajamčeno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac osudio je uklanjanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, nazivajući današnje događaje zabrinjavajućima i nedemokratskima.

Saborski zastupnik srpske nacionalne manjine i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac osudio je u izjavi za Novu TV nasilno skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija traži počinitelje Vukovar: Ponovno skinuta dvojezična ploča sa zgrade HZZ-a Slika nije dostupna Rješenje na pomolu? Gradonačelnik Sabo iznio novi prijedlog o ćirilici u Vukovaru

'Nasilno uklanjanje ploča, sprečavanje predstavnika vlasti da provedu zakon, istovremeno označavanje ćirlilce kao pisma koje je nasilno pismo ili agresorsko pismo pokazuje potpunu netoleranciju i nerazumijevanje. Jako je važno da se ljudima koji to tvrde, koji su takvog uvjerenja ili im je ono servirano, da im se u javnosti pošalju drugačije poruke', rekao je Pupovac.

>> VIDEO Prosvjednici u Vukovaru čekićima ruše postavljene ploče s dvojezičnim natpisom

On smatra da su Vlada, predstavnici lokalne zajednice i predstavnici Srba pokazali dovoljno fleksibilnosti u primjeni zakona i da su pokazali spremnost na razgovor i da se ne ide na brzinu.

'Ali očito da neki ljudi ne mogu prihvatiti da se na području Vukovara, a neki i na području cijele Hrvatske, može koristiti u službenoj uporabi ono što je zakonom zajamčeno, a to je ćirilično pismo i specifičnost jezičnog izraza Srba u Hrvatskoj. To je zabrinjavajuće, to je sigurno nedemokratsko, to je sigurno nešto što može postati predmet političke manipulacije, kao što je bilo i dosad. Bit će najgore ako se to ponovno pretvori u predmet političke manipulacije između različitih političkih stranaka', dodao je.

Na pitanje kako komentira činjenicu da su među onima koji se protive dvojezičnim natpisima i oni koji su donosili zakone koji takve natpise omogućuju, Pupovac odgovara da to nije prvi takav slučaj.

'Nije to prvi put da oni s kojima smo u značajnoj mjeri pomogli da se međuetnički odnosi u Hrvatskoj stabiliziraju, da se razvije visok stupanj međuetničke tolerancije i s kojima smo pomogli da se Vukovar dovede u jedno stanje zavidne međuetničke tolerancije i politilčke suradnje, da ti isti danas - zato što nisu na vlasti, zato što nisu oni ti koji o tome mogu odlučivati - proglašavaju Vladu, vladajuće stranke i vladajuću koaliciju nehrvatskima, proglašavaju ih neprijateljima, a zapravo su sami donijeli te zakone, zapravo su sami radili na tome da ti zakoni budu dio hrvatskog pravnog sustava', kazao je Pupovac.

'Istovremeno, ono što je najveći paradoks je da neki od njih kao što je bivši kandidat za gradonačelnika Vukovara, stoji među grupom prosvjednika, a kao ravnatelj jedne od škola u Vukovaru potpisuje svjedodžbe koje su napisane upravo tako - dvojezično i dvopismeno', napomenuo je, nazivajući takvo ponašanje licemjernim.

'To je jedna vrsta licemjernog ponašanja koja zagađuje hrvatski politički i javni prostor, koja ne preza ni od čega da bi ostvarila svoje političke ciljeve, pa makar to bilo na štetu zemlje, građana Hrvatske i onoga što smo zajedno gradili u osam godina', zaključio je Milorad Pupovac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene