Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svima isto

Na primanju SNV-a Plenković dao obećanje: "Ta pitanja možda djeluju malo neobično, strano..."

Andrej Plenković na primanju SNV-a (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković na primanju SNV-a (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Andrej Plenković na primanju SNV-a (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziralo je tradicionalno primanje u povodu proslave pravoslavnog Božića, a primanju u hotelu Westin bili su i premijer Andrej Plenković s ministrima.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je da se ove godine obilježava 200 godina od rođenja pjesnika Petra Preradovića. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije" Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

"Kad bismo se mjerili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigdje, a najmanje u knjigama i školskim učionicama, a za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mjesta svugdje dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mjesta nigdje. Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode", kazao je Pupovac.

Rekao je da vjeruje da Hrvatska može biti bolje društvo.

"Mi koji smo se ovdje okupili dijelimo uvjerenje da u Hrvatskoj možemo stvoriti bolje društvo, zaustaviti odlazak iz zemlje i učiniti da svatko u njoj ima posla, da svatko u njoj ima osjećjj jednakopravnosti i ravnopravnosti u bilo kojem njezinom dijelu živio, da prosperitet i uzajamno poštovanje budu dominantne vrijednosti i orijentiri koje će prepoznavati naši građani, istaknuo je Pupovac dodavši da vjeruje da će u 2018. godini sve razine vlasti - od Vlade, Sabora do lokalne samouprave napraviti ono što se od njih očekuje.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će ovu godinu obilježiti "čvrstina parlamentarne većine, koncentriranost na reforme, da građani imaju osjećaj optimizma i da se to konkretno osjeti u njihovom svakodnevnom životu".

"Neće se nitko osjećati kao da ne živi u 21 stoljeću. To obećavam. Govorimo o digitalizaciji, a imamo neka prethodna pitanja koja moramo riješiti koja djeluju možda neobično, strano, ali i to ćemo riješiti", rekao je premijer najavivši da će u mandatu njegove Vlade svi u Hrvatskoj dobiti priključke na struju i vodu.

Pohvalio se i kako je "sjajno da smo u novu godinu ušli sa izvanrednim ekonomskim rezultatima te da je ostvaren proračunski suficit".

Podsjetio je kako je na sastanku Nacionalnoga vijeća HDZ-a prošle godine rekao da zastupnici nacionalnih manjina moraju i trebaju biti dio parlamentarne većine. "Smatram da je to dobro za naše međusobne odnose i za sve manjine u Hrvatskoj, za političke predstavnike manjina u Hrvatskom saboru", rekao je dodavši kako samo na taj način možemo rješavati pitanja važna za naše manjine.

Porfirije: Srbi i Hrvati povijesno su isprepleteni

Zagrebačko-ljubljanski metropolit Porfirije Perić u svom je pozdravu istaknuo kako je mir božićna poruka. "Ljubav je odgovor na pitanje mira, a ljubav znači zajedništvo", rekao je dodavši kako je na ovim prostorima neophodno biti spreman na praštanje.
Kako bi praštali jedni drugima, treba svatko sagledati sebe jer, rekao je Porfirije, svi su činili loše stvari jedni drugima.

"Zar je važno tko je prvi počeo, a tko nastavio", upitao je dodavši kako je bilo dovoljno zla.
Poručio je kako Bog nije ni Hrvat ni Srbin, nego otac svih, a ljudi usvajanjem božićne poruke postaju njegova djeca i međusobno braća.

"To se posebno odnosi na Srbe i Hrvate koji su povijesno isprepleteni", rekao je upitavši "koliko je samo mješovitih brakova, rođaka i takvih veza između Srba i Hrvata.

Na primanju su uručene i godišnje nagrade SNV-a. Za doprinos razvoju srpskih institucija Nagrada Nikola Tesla uručena je Đorđu Kneževiću. Nagrada za humanizam Diana Budisavljević uručena je novinaru sprskih Novosti Vladimiru Juričiću, Nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa Miljenku Domljanu.



 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene