Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbio zahtjev Srbije

Miljenić: Nećemo postupati po optužnicama neprijateljske vojske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbio je zahtjev Srbije da se trojici bivših hrvatskih dužnosnika uruče optužnice za ratni zločin.

Riječ je o optužnicama za genocid koje je tužiteljstvo bivše JNA 1992. podiglo protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića i Tomislava Merčepa. Ministarstvo je odbilo uručiti optužnice, ali ne prema Zakonu o ništetnosti, već prema bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije iz 1997. godine, koji ne dopušta postupanje po optužnicama bivših vojnih tužiteljstava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Policija ga nije pronašla Ključni svjedok opet nije došao na suđenje Merčepu Slika nije dostupna Tajnik srbijanskog ministarstva pravosuđa Srbijanski dužnosnik: Svi trebaju biti procesuirani za ratne zločine

>> Hrvatska vratila srbijanske optužnice protiv Šeksa, Vekića i Merčepa

Ministar kaže da je JNA bila agresorska vojska, da u Hrvatskoj nije počinjen genocid i da se optužnica temelji na iznuđenim iskazima hrvatskih logoraša. 'To je nastavak pravosudne agresije Srbije na Hrvatsku. Dakle, ako smo mi kao najviši dužnosnici provodili politiku RH, koja je po optužnici bila genocidna, to znači da Hrvatsku treba staviti na optuženičku klupu i suditi joj za genocid', kazao je Šeks.

'Obzirom da smo procijenili da je to u suprotnosti s javnim poretkom RH, odlučio sam odbiti te zahtjeve. Po optužnicama neprijateljske vojske mi postupati nećemo, isto tako o priznanjima koja se temelje na iskazima ljudi koji su oteti i iznuđenim iskazima', kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene