Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporna reforma

Milinović neće povući prijedlog reforme zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović istaknuo je kako konačni prijedlog zdravstvene reforme želi donijeti uz maksimalni politički i socijalni konsenzus te da će biti otvoren za sve kvalitetne prijedloge.

U ponedjeljak će se prijedlog reforme raspraviti s predstavnicima sindikata, a u utorak sa čelnicima Hvatske udruge poslodavaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi korak Reforma zdravstva: Ključni zdravstveni zakoni u javnoj raspravi Slika nije dostupna "Ne bojim se opstrukcija" Nakon propalog okruglog stola s udrugama, Beroš poziva na kompromis: "Nemamo skrivenu namjeru, moramo razgovarati"

Ministar zdravstva ističe kako nema namjeru povući prijedlog reforme kako su to danas od njega zatražili čelnici SDP-a, koji ga smatraju štetnim za hrvatske građane jer da uvodi porez na bolest i starost.

Odgovarajući na te ocjene Milinović je rekao kako su promjene u sustavu zdravstva nužnost kao i pronalaženje novih izvora financiranja, ali da je visina izdvajanja predmet rasprave.

S tim u vezi naveo je da će država u cijelosti plaćati participaciju za milijun i 120 tisuća građana koji spadaju u neku od socijalnih kategorija, kao i zdravstveni doprinos za 900.000 umirovljenika od njih ukupno 1,1 milijun. 

>> 'HDZ uvodi porez na bolest i starost'

'Birači su prije osam mjeseci rekli što misle o SDP-u, a svoj stav o zdravstvenoj reformi izreći će ubrzo i na lokalnim izborima', rekao je Milinović te izrazio uvjerenje da će taj odgovor biti pozitivan za njegovu stranku.

Naime, prođe li prijedlog reforme zdravstva, za iduću godinu najavljuje smanjenje zdravstvenog doprinosa, a to bi zatim trebalo dovesti do većih plaća i novih radnih mjesta.

Odgovarajući na današnje primjedbe predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića kako je riječ o financijskoj', a ne strukturnoj reformi, ministar Milinović je odgovorio da se 90 posto prijedloga odnosi upravo na strukturne promjene u sustavu zdravstva, a svega 10 posto na financiranje.

Dodaje je kako je sa Babićem o problemima funkcioniranja sustava razgovarao više od 20 sati tijekom njihovih sedam sastanaka te da su prijedlozi Hrvatskog liječničkog sindikata ugrađeni u prijedlog reforme.

Kad je riječ o problemu nedostatka liječnika, na što Babić upozorava, Milinović je najavio borbu za svakog liječnika koji je iz državnog zdravstva prešao u privatni sektor.

'Želim da javno zdravstvo bude jednako konkurentno kao i privatno, i uskoro ćemo predstaviti Strategiju borbe protiv nedostatka liječnika, koja je sastavni dio reforme', dodao je u ministar zdravstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene