442338
442338
442338
442338
442338

MOĆNI HRVATSKI PODUZETNIK TVRDI 'Milijan Brkić je zadužio stranku, HDZ mi mora vratiti 4,2 milijuna kuna'

  • , 05.07.2016., 11:12
  • Autor:
  • komentara

Privremeni šef HDZ-a Milijan Brkić navodno je posudio 2014. godine više milijuna kuna od jednog od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika Pavla Vujnovca, koji sad taj posuđeni novac traži nazad od HDZ-a.

 
 
 
 
Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)
Milijan Brkić (Foto: Marko Prpic/PIXSELL)

Pavao Vujnovac, najmoćniji hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, tvrdi kako je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a, 4,2 milijuna kuna. Tjednik Nacional od samog Vujnovca dobio je potvrdu o posuđenom novcu i činjenici da ga Vujnovac sad traži nazad.

Iako HDZ službeno ništa o tome ne govori, Nacional doznaje da je unutar HDZ-a počeo lov na onoga koji je informacije o pozajmici dao medijima.

'Nek se sam vadi iz toga'

"Milijan Brkić jedan je od najodgovornijih za sve što se na tom i drugim područjima događalo proteklih nekoliko godina. Neka se sam vadi iz toga", rekao je izvor blizak vrhu HDZ-a za navedeni tjednik.

"Zadužili su stranku za 4,2 milijuna kuna bez odluke Predsjedništva, a za to je najodgovorniji Brkić koji sad, u vremenu kad novi predsjednik još nije izabran, traži da se smanje ovlasti predsjednika. Neka radije objasni kako je i na što trošio novac. Zbog toga on želi zadržati moć u stranci, misli da time sebe spašava i da može držati stvari pod kontrolom. No ako im Uskok uđe unutra, oni su gotovi. Stanka je bila njihova samoposluga", rekao je drugi izvor iz vrha HDZ-a za Nacional.

Postoje dokazi

Sam Vujanovac je potvrdio da ga je Milijan Brkić osobno zamolio za financijsku pomoć, jer je HDZ sredinom 2014. godine bio u financijskim problemima, zbog kašnjenja sredstava iz države. Vujnovac je pozajmicu HDZ-u dao preko jedne tvrtke osnovane 2013. godine. Pozajmicu je Vujnovac preko te tvrtke dao HDZ-u dvaput, jednom u lipnju 2014. i drugi put nekoliko mjeseci kasnije, o čemu postoje, kaže Vujnovac, i ugovori, i aneksi ugovora. Kamata na pozajmicu bila je 7,5 posto.

Kako je ugovor o pozajmici istekao 30. lipnja 2016. Vujnovac je poslao pismenu obavijest HDZ-u o podmirenju duga. Vujnovac je pokušao pojasniti svoju poslovnu logiku.

Poslovna logika

"Moja poslovna logika je da pokušavam sa svima biti u dobrim odnosima... Za mene to nije bilo nikakvo neizravno ulaganje u poslovnu budućnost, ni bilo kakav poslovni pothvat. Generalno gledajući, smatram da je pomaganjem ljudima lakše preživjeti u poslovnom svijetu", istaknuo je Vujnovac.

Brkić mu je, nastavlja Vujnovac, rekao da će HDZ posuđen novac vratiti kad dobije novac iz državnog proračuna, a ako se to ne dogodi, onda će HDZ dug riješiti podizanjem kredita u poslovnoj banci.

Na pitanje Nacionala je li Vujnovac novac HDZ-u posudio zbog dobrih odnosa s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem, on odgovara da na osobnoj razini, s navedenim dvojcem on nema nikakve posebne odnose.

"Susreli smo se svega nekoliko puta. Ti se odnosi razlikuju od odnosa koje imam i s nekim drugim ljudima iz hrvatske politike", rekao je Vujnovac i dodao da je HDZ važan faktor u društvenom i političkom životu Hrvatske, kao i da je u dobrim odnosima s većim brojem ljudi iz vodstva te stranke, ali i s brojnim političarima iz drugih stranaka.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se