Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Milanović: Ustavne inicijative pokušaj su uvođenja kancelarskog sustava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako na inicijative da se Ustav mijenja s ciljem uvođenja čistog parlamentarnog sustava gleda kao na pokušaj uvođenja autokratskog i kancelarskog, a ne parlamentarnog sustava.

'Cilj je autokratski i kancelarski sustav za koji SDP neće i ne može biti', izjavio je Milanović novinarima u Hrvatskom saboru, dodavši i da je cilj spomenute inicijative 'uvođenje mehanizma potpune kontrole iz jednog centra'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ništa se silom ne može mijenjati' Milanović će potpisati peticiju za referendum o ZOR-u Slika nije dostupna Počela rasprava Nacrt ustavnih promjena uvršten u dnevni red Sabora

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoji parlamentarni sustav koji dobro funkcionira i ne treba ga mijenjati.

'Hrvatska već ima parlamentarni sustav bez obzira što HDZ zanemaruje parlament, zanemaruje Hrvatski sabor što više može', rekao je, ocijenivši i da se spomenutim najavama o ustavnim promjenama zapravo na još jedan način želi skrenuti pozornost javnosti sa, za državu i društvo, bitnih tema, poput približavanja EU, inflacije, i slično.

Milanović je naglasio kako Hrvatska danas ima dobro utvrđen odnos u izvršnoj vlasti, da tako funkcionira već godinama, te da ne vidi ni jedan valjani argument zašto taj sustav sada mijenjati.

Dodao je da je važeći sustav, po kojemu Predsjednik Republike već ima smanjene ovlasti, ali zadržava pravo suodlučivanja u nekim za državu bitnim stvarima, dobar za Hrvatsku, te da nema potrebe mijenjati 'ravnotežu između Pantovčaka i Banskih dvora neovisno tko tamo sjedio'.

'Ovo ne smije i ne može biti osobno motivirana inicijativa, ona mora biti principijelna', kazao je Milanović, koji proziva HDZ da je zbog vlastitih želja inicirao i promjenu članka Ustava koji propisuje kome predsjednik države nakon izbora daje mandat za sastavljanje vlade.

'To je isto želja HDZ-a zbog osobnih motiva', ocijenio je.

Milanović je ponovio kako SDP, što se prijedloga za promjenama Ustava tiče, i dalje inzistira da se ukinu zastare za kriminal u pretvorbi i privatizaciji, a stranka je, kaže, otvorena i za političke dogovore oko najava da se Ustav mijenja i po pitanju obvezujućeg referenduma za ulazak Hrvatske u EU.

Za inicijativu da se Ustav mijenja i na način da u njegovu preambulu ponovnu uđu Slovenci i Bošnjaci Milanović kaže da se za to SDP zalagao puno prije HDZ-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene