Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Samostalno u EU'

Milanović: Učinili bismo sve da MMF ne dođe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Zoran Milanović govorio je o tome što nova koalicija SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, koja je potpisala sporazum u Kastvu, nudi biračima.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Gospodine Milanoviću, što ova koalicija znači hrvatskim građanima odnosno biračima?

Imamo zajednički program i suglasje oko glavnih ciljeva, a to je jako važno. Kada krećete u jedan dogovor, u jedan projekt, onda je jako važno da se ne razlikujete u temeljnim vrijednostima. Mi se u tome ne razlikujemo i to je zalog i jamstvo dobrih odnosa i dobrog vođenja zemlje.

Je li Radimir Čačić prema svemu drugi čovjek vaše Vlade, odnosno tko će biti glavna ekonomska osoba u vašoj Vladi?

O tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme. Jasno je da u ovoj koaliciji ima cijeli niz kvalitetnih, samostalnih, ali i politički oprijedjeljenih ljudi, koji će dati veliki doprinos toj Vladi.

Koje su vaše kvalitete u odnosu na Jadranku Kosor da vodite vladu i izvučete zemlju iz krize?

Pitate me kao na psihotestu, koje su moje kvalitete? Moje kvalitete i naše kvalitete će odrediti birači. Naše vrijednosti su drugačije od HDZ-ovih, mi ćemo se protiv korupcije boriti iskreno, od prvog dana, zakon će biti isti za sve. Nećemo dopustiti korupciji da uopće uđe u prostor javne vlasti, u prostor javnih financija i to obećajemo građanima. Ako nam vjeruju, dati će nam glas.

>> 'Oporba govori o raspodjeli fotelja umjesto da u Saboru zarade plaću'

>> 'Kukuriku koalicija' postala 'Savez za promjene'

Kako komentirate izjavu premijerke koja je danas izjavila da joj je neshvatljivo da čelnik SDP-a s vodstvom kluba danas nije bio u sabornici te da je tamo vaše radno mjesto, gdje se prima prima saborska plaća i gdje se posao mora odraditi?

Oni koji su me izabrali u Gradu Zagrebu i Hrvatskoj, u Zagrebu gdje je gospođa Kosor izgubila izbore, kao i sve izbore na koje je izlazila, vjerojatno znaju što je moj posao i ja mislim da ja znam što je moj posao i neću gospođi Kosor govoriti što je njezin.

Je li neminovnost da se režu plaće, mirovine i socijalna prava, odnosno treba li nam MMF, kao što tvrdi guverner Rohatinski?

Želimo izbjeći dolazak MMF-a jer želimo da Hrvatska, kad uđe u EU, bude gospodar svog novčanika Zoran Milanović Učinit ćemo sve što je u našoj moći, ako nam građani, kad nam građani daju svoje povjerenje, da do toga ne dođe. Sve ono što je ova vlast učinila do sada, sav ovaj festival neodgovornosti, rasipnosti, krivog ulaganja javnog novca, novca građana, pokušat ćemo korigirati i izbjeći da dođe MMF jer želimo da, kad Hrvatska uđe u EU, da bude samostalna članica Unije, da bude svoj gospodar i gospodar svojeg novčanika.

Jesu li Vam ruke ipak malo vezane? Proračun je definiriran, neće rasti, ako ne bude novih izvanrednih prihoda, plaće, mirovine i socijalna prava jedino je što se može rezati?

Iz mjeseca u mjesec sve nam je kompliciranije, neću reči teže. Glasovanje za ovaj proračun, ono 83 zastupnika koji su glasali za taj proračun, pokazali su čin nacionalne neodgovornosti. Na tome ću stati, neodgovornost je prava riječ. To su ljudi koji nisu svjesni vremena u kojem živimo, tereta koji nas pritišće i činjenice da ovako više ne može. Dakle, Hrvatskoj je potreban novi društveni dogovor, drugačiji odnos prema javnim financijama, prema stvaralaštvu i prema zakonu.

Znamo da u ovom razgovoru ne možemo obuhvatiti svu složenost državnog proračuna, ali recite nam tri ključne stavke koje biste promijenili kada biste pobijedili na izborima?

Ako nisam bio jasan do sada, dakle, mi nismo stranke koje će i sekunde tolerirati korupciju, ali ne govorim o tome da korupcije ove vrste uopće ima u našim redovima. Imali bismo puno racionalniji odnos prema javnim financijama, rekli bismo ljudima što jest, a što nije moguće, koja su odricanja potrebna, ali sve to ne možemo reći prije nego vidimo stvarno stanje nacionalne blagajne. To je ono što nam HDZ cijelo vrijeme zamućuje, a to je jako neodgovorno.

Mislite li da bi Vlada predvođena SDP-om bila uspješnija?

  • Da, sigurno
  • Ne, bili bi još manje sposobni
  • Ne, u situaciji smo da vidljiviji pomaci nisu mogući

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene