Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović u Dnevniku Nove TV

Milanović: U rezovima bih bio oštar i pravedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zoran Milanović je za Dnevnik Nove TV je rekao da Hrvatska neće bankrotirati nego zaostati.

Zoran Milanović u Dnevniku Nove TV je govorio o najnovijem Vladinom rebalansu proračuna i mjerma koje bi on uveo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomska odmazda Zbog Milanovićeve izjave o genocidu poduzetnik iz BiH povlači hrvatsku robu s polica Ivana Petrović stanje u Federaciji Ivana Petrović o izmjenama izbornog zakona u BiH: "Visoki predstavnik Schmidt neće učiniti ništa"

'Stvarno smo zabrinuti jer rashodi u stvari rastu za 900 milijuna. Hrvatska je među nekoliko zemalja u Europi koje nemaju gospodarski rast i koje ni na koji način ne radi fiskalnu prilagodbu. Još me više brine što je premijerka rekla da je ovaj proračun baza za 2011. dakle isti rashodi a prihodi mogu biti samo manji. Kada bi se znalo kuda to ide kao u većini europskih država da bi dobronamjeran čovjek rekao u redu, strpit ćemo se. Ovo ne vodi nikuda', kaže Milanović.

>> Kosor: Ovo nije proračun za izbore nego za boljitak građana

Predsjednik SDP-a kaže kako u njegovoj stranci smatraju da su bile moguće uštede od 5 milijardi kuna, a da je to trebalo davni početi. 'Za plaće će biti ako se zadužimo i to je realnost. Ovo nije kupovanje vremena, ovo je otimanje strpljenja hrvatskih građana', kaže Milanović.

Šef oporbe kaže da je potrebna štednja na svim diskrecijskim stavkama te upozorava da ovako više ne može, previše se troši.

Visoka masa plaća je održiva akose radi efikasnije

'Premijerka je rekla da ima toliko i toliko viška u državnoj upravi. Ja kažem da to nije ključna stvar. Visoka je masa plaća ali je i ona održiva ako se radi efikasnije. Definitivno se zapošljavalo po hadezeovsko-zavičajno-rođačkoj i stranačkoj osnovi i to Vlada mora riješiti. Cijeli niz socijalnih plasmana koji ide bez kriterija što je potkradanje države. Nekontrolirani poticaji koji će biti kontroliraniji i izdašniji kada uđemo u EU', kaže predsjednik SDP-a.

'Rješenje problema je efikasna državna uprava, odgovorna državna uprava, strogost, odgvornost za rezultat', kaže šef oporbe.

Milanović kaže da su moguće veće uštede i da su to dokazivali u više navrata. 'Ministar kaže da je moguće uštediti 1.5 milijardi kuna a mi kažemo da je moguće više', tvrdi šef opozicije.

'Hrvatska je zemlja koja propušta sve šanse'

'Neće se dogoditi bankrot. Dogodit će se nešto jednako bolno a to je zaostajanje Hrvatske. Hrvatska je zemlja koja propušta sve šanse. Zaostajanje zemlje koja ima sjajan potencijal, zemlja koja će u ovoj godini ganjati deficite koji se ne mogu pokriti. 2011. ćemo imati više od 10 milijardi deficita. Tko će to platiti?', pita se Milanović.

Kada se radi o porezu na aktivu banaka Milanović kaže da je taj porez nepametna i štetna stvar.

'Banke se može oporezivati na nekoliko druguh načina, ekstra bogate na nekoliko načina. Je li to porez na dividendu, je li to porez na kapitalnu dobit, je li to oporezivanej imovine koja nije u ekonomskoj funkciji.Ovaj zakon je klasična populistička finta za koju je mislila Vlada da ju neće narod shvatiti. Pozivam sindikate da ne budu populisti', uputio je poruku Milanović sindikatima.

Vlada je davno trebala uvesti porez na kapitalnu dobit i dividendu, kaže Milanović i upozorava da sve države to imaju te tvrdi da Hrvatska nema zato jer bi Vlada time priznala da je SDP u pravu.

Milanovića smo upitali hoće li rezati kada dođe na vlast? 'Ako pobijedimo proračun će se morati stabilizirati na nekoj manjoj razini i da, morat ćemo biti oštri i pravedni',
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene