Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Govor na Skupštini UN-a

Milanović: Nema mira bez pravde, ni pravde bez poštivanja zakona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Zoran Milanović je prije obraćanja UN-ovoj Općoj skupštini bio na izravnoj vezi iz New Yorka te je govorio za Dnevnik Nove TV.

Hrvatski premijer Zoran Milanović održao je svoj prvi premijerski govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

U svom obraćanju na Skupštini prvo se dotaknuo brzih promjena u svijetu te istakao kako ih ima dobrih, ali i onih duboko zabrinjavajućih. 'Naime, prisutan je ekonomski razvoj, napredak u znanosti i tehnologiji, promjene u Sjevernoj Africi koje pobuđuju nadu tamošnjim ljudima za pravu demokraciju i slobodu.

Međutim, postoji i mnogo toga što nas uznemirava, a to je da svijet trpi mnoge nerede i nasilja. Stradavaju civili, prisutna je globalna financijska i gospodarska kriza, a međunarodni mir i sigurnost u opasnosti su zbog terorizma i ekstremizma: siromaštva i nejednakosti, povrede ljudskih prava i progona.

Milanović je naglasio da se ove godine obilježava 20. godišnjica članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima te zahvalio UN-u na pomoći u borbi naše zemlje za samostalnost i međunarodno priznavanje. Naglasio je kako bi sve zemlje trebale postati više demokratske, stabilnije, odgovornije i razvijenije jer ćemo tako biti još snažniji.

Milanović je naglasio i kako treba obratiti posebnu pažnju na događaje u Siriji, konkretno, treba zaustaviti pogibanje civila, pružiti pomoć ljudima u Siriji te podržati planove za ekonomsku i političku stabilizaciju zemlje.

'Previše je ljudskih žrtava u svijetu. Moramo obratiti pozornost na Siriju, zaustaviti pogibanje civila i uspostaviti mir te riješiti ovu kriznu situaciju, to je naša odgovornost. Nema mira bez pravde, a pravde bez zakona, oni se moraju poštivati', upozorio je premijer.

Spomenuo je i konkretan problem s kojim se Hrvatska uspješno bori te rekao kako cijela regija mora ulagati napore kako bi stvorila društvo gdje je korupcija strani pojam.

Rekao je kako su prava žena i ostalih ranjivih društvenih skupina također nešto što Hrvatska promiče i na čije poštivanje poziva, a ukazao je i na uspješan proces tranzicije koji je Hrvatska ostvarila u poslijeratnim godinama.

'Gradimo još snažniju u zemlju, želimo politički, ekonomski i društveni razvoj cijele regije', rekao je premijer te dodao kako bi se trebalo manje govoriti o onome što je bilo, a više o onome što bi moglo biti.

Milanović u Dnevniku Nove TV: Pokušavamo pozicionirati Hrvatsku kao ozbiljnu državu

U svom gostovanju u Dnevniku Nove TV, premijer Zoran Milanović kazao je da je on jedan od 200 govornika na skupštini UN-a. 'U nastupima pokušavamo Hrvatsku pozicionirati kao ozbiljnu državu za ozbiljne poslove', kazao je.

U New Yorku se sastao i s Obamom. Kaže da se ne treba precjenjivati, čisto radi razvoja političke kulture. 'Razgovarao sam s njim, kao bilo tko drugi tko se slikao s njim. Kurtoazno. Šalili smo se i to je to', rekao je Milanović.

>> Milanović: U Hrvatskoj se često čuju gusle, a onda pucaju kubure

Posjetio je i Hrvatsku bratsku zajednicu, koju je okarakterizirao kao najvažniju i najmoćniju zajednicu. 'Ja sam ih došao pitati kako žive i pozvati ih u Hrvatsku', kazao je premijer.

Puno je razgovarao i s kolegama iz regije. 'Što se nas tiče, mi smo ispunili sve svoje obveze. Sad drugi trebaju ratificirati pristupni ugovor. Nadamo se da susjedi neće biti zadnji koji će potpisati', rekao je Milanović.

S Janšom se neće sastati. 'Ja za dva sata odlazim odavde', kaže. Kaže da je neformalnih susreta bilo mnogo, a da će i ubuduće biti prilike za neformalne razgovore.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene