Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović o padu rejtinga

'MMF može doći samo ako ga pozovemo, ali mislimo da to nije potrebno'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Milanović danas je po prvi put komentirao pad hrvatskog kreditnog rejtinga.

'Broji se sve, ljudi sve pamte, svaki naš potez, svaki zakon, svaku grešku. Kada sam govorio da nismo ništa obećavali već samo što je realno i što normalna i odgovorna hrvatska vlast može učiniti, nismo obećavali čuda već red i rad i nemojte to shvatiti kao čizmu', rekao je premijer Milanović.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Premijer je dodao i kako je svjestan da su ovu godinu platili građani, no kako su s druge strane napravili sve kako bi rasteretili gospodarstvo. 'Ne pozivamo se na one prije sebe, nije mi kriv HDZm, nije mi kriv susjed nije mi kriv nitko. Prestanimo govoriti štednja. Dosta je štednje! Radna mjesta doživljavamo kao stolicu na koju smo sjeli i ne mičemo se cijeli život', kaže Milanović.

Kada su nam prije tri mjeseca digli kreditni rejting rekao sam, bez euforije, mogu nam ga i srušiti to se i dogodilo. Naša je Vlada prva koja je smanjila rashode, išla u fiskalne mjere racionalizacije. Rejting agencije gledaju svoj interes, a njihov interes su njihova ulaganja. Misle da nam savjetuju sto misle da je najbolje. Jedino gospodarski rast u Hrvatskoj jamči povrat njihova ulaganja', po prvi je put premijer komentirao pad kreditnog rejtinga.

>> EKSKLUZIVNO Gore ne može, ali Grčiću nije dramatično!

'Jesmo li u razmaku od tri mjeseca napravili nesto dramatično? Nismo. Pravi put nije čista sredina', rekao je premijer o potezima Vlade.

'Kod nas se voli reći: svi su isti, ali nismo svi isti u ovoj zemlji zadnjih deset godina. Po svemu sudeći otimao se novac. Pričekajmo presude ali tako se čini', komentirao je Milanović.

'Neću se umoriti od objašnjavanja i ponavljanja onoga u što vjerujem: Idemo zajedno do pobjede', završio je premijer svoj govor.

'MMF može doći samo ako ga pozovemo, ali mislimo da to nije potrebno', kazao je premijeru izjavi za novinare.

Što se tiče HNS-ovog oštrog priopćenja, premijer je rekao kako ga je tek ovlaš pročitao, ali kako se s HNS-ovcima čuje svakodnevno.

'Priopćenje sam pročitao usput, nije nebitno, ali u ovom trenutku ima masu važnijih stvari. Ponavljam, s Ratkom Čačićem, Vesnom Pusić i Vrdoljakom pa i Andreom Zlatar čujem se u ovih godinu dana gotovo svakodnevno', kaže Milanović.

Na pitanje novinara o kandidatu SDP-a za gradonačelnika Zagreba, Milanović je odgovorio da SDP mora ići na izbore s najboljim ljudima i dodao: 'Gradu Zagrebu puno dugujemo i imamo velika očekivanja. Ne možemo ljude uzimati zdravo za gotovo. Zaključit ću to s dva pitanja koja svugdje moramo postaviti, koji nam je cilj kao stranci i tko je najbliži tom cilju'.

Podsjetimo, prije dva dana kreditna agencija Standard&Poor's Hrvatskoj je snizila kreditni rejting na status 'smeće'. Time je rejting pao na neinvesticijsku razinu i sasvim je jasno postalo da se strukturne reforme ne provode dovoljno brzo niti dovoljno učinkovito.

Oporba i sindikati su složni u jednom - za pad rejtinga kriva je Vlada. Istovremeno, ministar Grčić, u ekskluzivnom je intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao kako 'nitko nema moralno pravo prozivati ovu Vladu nakon 10 mjeseci da je ona uzročnik svih problema u ovoj državi'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene