Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osude napada na Miljuša i Lukač Koritnik stižu sa svih strana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nasilje kao način rješavanja problema ne smije postati hrvatska stvarnost. Napad na novinara Dušana Miljuša, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritinik, kao i nedavni na Igora Rađenovića, zastrašujuća su upozorenja da se nasilje udomaćuje', ocijenio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Smatra da se ne smije dopustiti da se nasiljem zastrašuje itko, a osobito oni koji se bore protiv kriminala i korupcije, te stoga posebno zabrinjava kada se nasiljem želi ušutkati novinar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zagreb: Na ulici napadnuta pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Slika nije dostupna U zakon o ravnopravnosti spolova treba uvesti sankcije

'Svi ti slučajevi, primjećujemo to sa žaljenjem, potvrđuju da postoje opravdani razlozi što je SDP prošlog tjedna zatražio u Saboru raspravu o stanju javne sigurnosti', izjavio je predsjednik te stranke.

Napade na novinara Miljuša te na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Lukač Koritnik oštro je osudio i Socijaldemokratski forum žena SDP-a ocijenivši da ti događaji upozoravaju na ozbiljnost općeg sigurnosnog stanja u zemlji.

'Napad na Lukač Koritnik dogodio se upravo kada se u Hrvatskoj intenzivno raspravlja o ravnopravnosti spolova i suzbijanju diskriminacije, odnosno uvođenju viših standarda poštivanja ljudskih prava i demokracije u Hrvatskoj', navodi se u priopćenju koje potpisala predsjednica Foruma Mirjana Ferić Vac.

Podsjećajući i na nedavni napad na direktora Zagrebačkih cesta Igora Rađenovića Socijaldemokratski forum žena SDP-a ističe da se radi o napadima na osobe koje svojim radom ukazuju na diskriminaciju i kriminal, što je udarac pravnoj državi i izgradnji demokratskih institucija.

'Zahtijevamo dosljedan i intenzivan angažman osoba i institucija kojima je sigurnost građanki i građana temeljna zadaća', navodi se u priopćenju.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najoštrije je osudio napade na Miljuša i Lukač Koritnik te pozvao sve institucije, od policije do Državnog odvjetništva, da žurno i do kraja rasvijetle ove slučajeve.

'Zagreb je bio i ostaje grad tolerancije, otvorenosti i dijaloga pa stoga ovakvi fizički nasrtaji, koliko god bili pojedinačni slučajevi, dramatično odstupaju od takve slike našega grada', navodi se u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Reakcije na napade na Miljuša i Lukač Koritnik: pučki pravobranitelj i HSLS

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić ocijenio je da je napad i premlaćivanje novinara Dušana Miljuša napad na njegov život i zdravlje, na pravo na slobodnu riječ i slobodu tiska u Republici Hrvatskoj.

"Samo prije nekoliko mjeseci Dušan Miljuš primio je putem javnog oglasa tipičnu mafijašku prijetnju, a takvih prijetnji bilo je i kasnije. Stoga je to ne samo napad na život, zdravlje, prava i slobode Dušana Miljuša i slobodu tiska nego i otvoreni napad na policiju, sigurnosni sustav i hrvatsku državu. Svima nam je poslana poruka o snazi podzemlja koje se ne boji i pred kojim su državne institucije nemoćne", stoji u priopćenju pučkog pravobranitelja.

Malčić je osudio neučinkovitost policije te postojanje bilo kakvih veza državnih i lokalnih dužnosnika ili osoba iz politike s onima iz kriminalnog miljea.

Napade na novinara Miljuša te pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač Koritnik osudio je i HSLS.

"Hrvatski novinari često su mete prijetnji i fizičkih napada onih kojima ne odgovara njihovo pisanje, jer razotkrivaju kriminal, korupciju ili druge nepravilnosti i anomalije u hrvatskom društvu."

HSLS se nada da će sve institucije sistema obaviti svoj dio posla u tim nemilim događajima.

Osude napada na Miljuša i Lukač Koritnik

Centar za mirovne studije osuđuje fizičko nasilje prema pravobraniteljici Gordani Lukač Koritinik i novinaru Jutarnjeg lista Dušku Miljušu, te ocjenjuje da je to udaraca razvoju hrvatske demokracije.

"Upotreba fizičke sile i drugih oblika nasilja prema osobama koje se kroz svoj rad zalažu protiv diskriminacije prema ranjivim društvenim skupinama i pojedincima, ili razotkrivaju kriminal, krajnje je zabrinjavajući čin", navodi se u priopćenju koje je potpisao programski voditelj Gordan Bosanac.

U Centru za mirovne studije drže kako je vrijeme da sve relevantne društvene institucije javno počnu promovirati nenasilje jer tiha tolerancija nasilnih ponašanja i skupina koje javno promoviraju nasilje dovodi do toga da je moguće usred bijelog dana, na ulici punoj prolaznika, fizički napasti predstavnicu državne institucije, prebiti novinara, ili nekoga tko nam se jednostavno ne sviđa.

Ženska sekcija SSSH-a ističe u priopćenju da je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik poznata zagovornica jednakopravnosti i borbe protiv bilo kojeg oblika diskriminacije, a napad na nju napad je na demokratski ustroj Hrvatske.

"Lakše ozljede koje je zadobila pravobraniteljica ispred svog ureda u središtu Zagreba zacijelit će, no teško će zacijeliti istina o provokacijama i napadu trojice mlađih muškaraca, te istina o Zagrebu kao metropoli nasilja temeljem različitosti s bilo kojeg osnova", navodi u priopćenju predsjednica Ženske sekcije SSSH Božica Žilić.

Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga najoštrije osuđuje napade na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač-Koritnik i novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša. Udruga je također pozvala mjerodavne ustanove da što prije poduzmu potrebne mjere kako bi nasilnici bili kažnjeni.

I izaslanstvo Europske komisije (EK) u Republici Hrvatskoj danas je osudilo napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša i zatražilo zaštitu od nasilja. Izaslanstvo EK-a navodi kako je sloboda tiska temeljno demokratsko pravo u EU te vjeruje kako će hrvatske vlasti istražiti i pravedno kazniti napadače.

Ženska mreža Hrvatske osudila napad na pravobraniteljicu Lukač-Koritnik

"Ženska mreža Hrvatske" danas je najoštrije osudila napad na pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač-Koritnik i izrazila "duboko nezadovoljstvo i zabrinutost zbog porasta svih oblika nasilja u društvu, a napose nasilja protiv žena".

"Napad na pravobraniteljicu Lukač-Koritnik u središtu Zagreba još je jedan primjer koji dokazuje da Zagreb nije siguran grad", ocijenila je "Ženska mreža Hrvatske" koja traži da se krivci kazne u najkraćem roku.

Upozoravaju da od nasilja nisu zaštićene ni obične građanke i građani ni oni koji u ime države promiču jednakost i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

"Očekujemo od mjerodavnih tijela da poduzmu sve potrebne mjere kako bi se smanjilo rodno uvjetovano nasilje i drugi oblici nasilničkog ponašanja te Zagreb i cijela Hrvatska postali sigurno mjesto za život građana i građanki", stoji u priopćenju "Ženske mreže Hrvatske".

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Gordanu Lukač-Koritnik jučer su na ulici u središtu Zagreba lakše ozlijedila trojica muškaraca koji su je, kako je izvijestila policija, napali kad ih je upozorila na nedolično ponašanje jer su vrijeđali prolaznike.

Pravobraniteljica je u današnjem priopćenju navela kako je napadnuta kad je "reagirala na govor mržnje", odnosno kad je neke mladiće, koji su glasno vrijeđali na nacionalnoj osnovi neke osobe, upozorila da se tako ne ponašaju te da će pozvati policiju ako ne prestanu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene