Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović:

'Sjećate li se kad sam govorio o slučajnoj državi, eto, sad imamo slučajnog mandatara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef SDP-a i premijer u odlasku, Zoran Milanović poručio je da u svakom trenutku moraju biti spremni preuzeti vlast.

Šef SDP-a Zoran Milanović uskoro odlazi u opoziciju i napušta funkciju koju je obnašao posljednje 4 godine.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević slučajno?!?! Bivši Milanovićev ministar i prvi na SDP-ovoj listi pio kavu s USKOK-ovim optuženikom, HDZ se oglasio ironičnom porukom Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

'Kad sam prvi put ušao u ured predsjednika Vlade osvijestio sam da jednog dana neću biti premijer. Zato nemam s tim nikakav emocionalni problem, nisam se intimizirao s prostorom u kojem sam radio četiri godine', rekao je premijer u odlasku za Novi list.

Govoreći o nastupima nakon izbora rekao je da je bio 'opušten, miran i čist pred sobom, strankom i javnošću'. Željeli su, kaže, koalirati s cijelim Mostom kako bi mogli formirati stabilnu Vladu koja bi nastavila 'sadašnje odlične trendove'.

Bio je, kaže, stalno oprezan jer je znao da se može dogoditi bilo što. Odgovarajući na pitanje je li se prevario u Mostu ili su oni njih prevarili, rekao je kako to više nije bitno.

'U jednom je trenutku netko odlučio prevrnuti šahovsku ploču', kaže Milanović se, kaže, u pregovarački proces vratio u dobroj vjeri kako bi doznao je li moguća dualna koalicija između njegove koalicije i Mosta.

Sporazum o tripartitnoj vladi, tvrdi, nikada nije potpisao. Naglašava da nije muljao nego igrao igru - 'i to pošteno'.

A kako je to pošteno obzirom da se u pregovore vratio uz tvrdnju da prihvaća tripartitnu vladu, dok je zapravo želi samo suradnju s Mostom?

'Kao najjača strana u tim pregovorima htjeli smo znati kamo to vodi, a opcija su bili i novi izbori. Na kraju je Most ili netko u njihovo ime donio ovakvu odluku i neka im bude tako', odgovara Milanović koji, kaže, u niti jednoj fazi pregovora nije ozbiljno razmišljao o tome da bude u koaliciji u kojoj je HDZ.

'A to nisu htjeli niti oni. Je li vam sada jasnije?', kaže Milanović koji ne smatra da se radi o zavaravanju, nego o pregovorima.

'U takvim okolnostima ne možete djelovati na auto pilotu, morate uzeti upravljač i u kritičnom trenutku donijeti kritičnu odluku. To je leadership.', objasnio je. Dotaknuo se i odlaska Tomislava Karamarka sa sastanka i tvrdnji da ga je Milanović prevario.

'To je jadno i djetinjasto, nisam te stvari onda komentirao pa neću niti sada', rekao je Milanović i dodao da, ako je prevario Karamarka, onda je on prvi kojeg je 'uspio zavaljati'.

'Stranci mogu dati jako puno'

Ponovno će se kandidirati za šefa SDP-a koji vodi osam i pol godina i mišljenja je da su za to vrijeme imali veličanstvene pobjede i tijesne poraze. Zanimljivo mu je da nakon poraza na parlamentarnim izborima 2003. nitko nije tražio ostavku Ivice Račana, dok njegovu traže.

'Mislim da u ovom trenutku mogu dati stranci jako puno. Nemamo se mi što pregrupiravati, SDP je snažan i samo trebamo protivnicima 'give hell', što neki moji kritičari ne razumiju', odgovorio je na pitanje misli li da bi za stranku bilo dobro da je on predsjednik.

Progovorio je i o viziji SDP-a iduće tri, četiri godine.

'Mi smo bili potpuno spremni nastaviti posao u vlasti na dobrobit Hrvatske. Karte su sada drukčije posložene, ali moramo i dalje u svakom trenutku biti spremni preuzeti vlast, jer izborni legitimitet imamo', poručuje. A znači li to da misli preuzeti vlasti bez novih izbora?

'Moguće je. Ne želim spekulirati, ali ovo što se događa u Hrvatskoj, ta Vlada koja se sastavlja, nije normalno. Zato moramo u svakom trenutku biti spremni ponuditi se Hrvatskoj', zaključio je.

Na intervju za Novi list Milanović se osvrnuo statusom na Facebooku.

'Novinar Novog lista upitao me što mislim o tekućim pregovorima za sastavljanje Vlade. Što će biti dalje? Ne znam kako će završiti ova zabavna priča. Sjećate li se kad sam govorio o slučajnoj državi, eto, sad imamo slučajnog mandatara. Da se čovjek ne uvrijedi, ali on je doista slučajni mandatar. Hrvatska je prestala biti slučajna država, no uvijek postoji opasnost od vraćanja na staro ili još gore od toga. Gospodin Orešković čak ne sudjeluje niti u pregovorima o strukturi Vlade. Ako će njegova riječ biti zadnja, znači da neće biti prva, a to je loše!', napisao je Milanović.

 

 

Novinar Novog lista upitao me što mislim o tekućim pregovorima za sastavljanje Vlade. Što će biti dalje? Ne znam kako ć...

Posted by Zoran Milanović on Friday, 8 January 2016

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene