Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čestitka za 1. svibnja

Milanović: Dužni smo donositi teške odluke koje će samo kratkoročno biti negativne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade i predsjednik države uputili su svoje čestitke građanima povodom sutrašnjeg Praznika rada.

Predsjednik vlade Zoran Milanović uputio je danas čestitku hrvatskim građanima u povodu Međunarodnog praznika rada, u kojoj ističe da su u vladi "odlučni u tome da vrate radniku i radu dostojanstvo i položaj koji zaslužuju, a hrvatsko gospodarstvo postave na zdrave temelje, kao jedini put do boljeg života svih, radnika, umirovljenika i onih koji svoje pravo na rad još nisu ostvarili ili su u ovim teškim godinama izgubili radna mjesta".

Podsjetio je da su prije nekoliko mjeseci preuzeli upravljanje zemljom opustošenom krizom, neprovođenjem reformi i ponašanjem zbog kojeg se danas vode sudski procesi. "Prihvatili smo odgovornost koju su nam dali građani, svjesni da nema lakih rješenja i da nemamo puno izbora pri uvođenju reda u gospodarske, poslovne i radne odnose u zemlji", navodi premijer u čestitci.

"S tim ciljem, dužni smo donositi i teške odluke koje će se, uvjereni smo, samo u kratkom roku nepovoljno odraziti na već iscrpljeni standard građana. Vlada čini sve da stvori preduvjete za gospodarski rast koji je jedino jamstvo ne samo očuvanja radnih mjesta, nego i otvaranja novih", ističe Milanović.

Dodaje kako razumiju zamor i nestrpljenje hrvatskih građana od kojih se uvijek tražilo samo odricanje. No, upozorio je, svako daljnje odlaganje neugodnih poteza bilo bi ne samo neodgovorno, već i nepošteno i pogrešno, a naposljetku i neuspješno kupovanje vremena koje je već gotovo isteklo. Izrazivši vjeru da u tome i dalje ima njihovu podršku premijer Milanović svim hrvatskim građanima, u ime vlade, čestitao je 1. svibanj, Praznik rada.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..." Kuhanje graha - 2 hrvatska - kraljica uvoza Na Međunarodni praznik rada i hrana je bila međunarodna: "Kanada je jedna dobra zemlja"

Predsjednik Josipović čestitao Međunarodni praznik rada

Predsjednik Ivo Josipović uputio je hrvatskim građanima čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, ustvrdivši da se na taj dan, kojim se prisjećamo preko stoljeća duge borbe za radnička prava, treba još jednom, glasnije nego ikada, reći da mnogi naši građani nemaju posao, da mnogi rade, a ne primaju plaću ili primaju plaću koja je nedovoljna za život dostojan čovjeka.

"To je dan kada moramo reći da se i danas radnicima krše prava, ne samo u pogledu plaće, već i kada je riječ o uvjetima rada i drugim pravima. Prvi svibanj je dan kada se ponovo moramo suočiti s činjenicom da mnogi radnici koji su cijeli svoj radni vijek naporno radili danas imaju mirovinu od koje se ne može pristojno živjeti", istaknuo je u čestitci.

Hrvatsko je radništvo danas, kao i cijelo društvo, suočeno s brojnim posljedicama gospodarske krize, a jedini način da ju pobijedimo jest jačanje našeg gospodarstva, privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, dodao je. Po njegovim riječima, reforme koje Vlada mora provesti nisu lake, ali provođenje nužnih, često bolnih reformi, ne znači pristajanje na bešćutnost.

Upravo u vrijeme krize država mora pokazati svoj socijalni karakter, kada oni koji jesu uspješni na nemilosrdnom tržištu moraju pružiti ruku onima koji to nisu, ocijenio je Josipović, dodavši da solidarnost ne znači milostinju, već pomoć najugroženijima da prebrode kritične trenutke krize i da sutra, osnaženi novim samopouzdanjem ostvare svoje pravo na rad i pristojnu plaću.

Predsjednik Josipović drži da posebnu podršku zaslužuju mladi koji tek ulaze u svijet rada, te da su kvalitetno obrazovanje i dostupnost novih tehnologija najjače oružje koje im društvo može dati u borbi za uspjeh. Izrazivši uvjerenje da je u vremenu velikih izazova pred nama socijalno partnerstvo nužno za uspjeh reformi, ustvrdio je kako očekuje da će socijalni partneri, u najboljoj vjeri i bez predrasuda, zajedno tražiti putove izlaska iz krize.

Posebna je dužnost politike i državnih institucija da budu predani reformama i zaštiti vitalnih interesa radnika i njihovih obitelji, da budu u službi razvoja i pravednosti, istaknuo je Josipović, zahvalivši radnicama i radnicima "na predanom radu što ga ulažu za dobro svojih obitelji, za opće dobro i razvoj Republike Hrvatske". (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene