Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbijena žalba

Milan Bandić ostaje u pritvoru u Remetincu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje u pritvoru u Remetincu jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo žalbu njegovih odvjetnika na određivanje istražnog zatvora, objavili su u srijedu navečer, pozivajući se na neslužbene izvore.

Javna televizija navodi da su prihvaćene tvrdnje Uskoka da je Bandić na slobodi ometao kazneni postupak, utjecao na svjedoke odnosno prekršio uvjete o jamstvu. Pravomoćna odluka zagrebačkog Županijskog suda trebala bi biti objavljena u četvrtak.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Slika nije dostupna Povratak u ćeliju FOTO Kombi pravosudne policije doveo Bandića u Remetinec

Dvije žalbe na odluku o istražnom zatvoru koje su potpisali Bandićevi odvjetnici Krešimir Krsnik i Marijan Hanžeković, izvanraspravnom vijeću Županijskog suda poslane su u utorak.

Bandić se vratio u pritvor u Remetinec 10. ožujka, nakon što je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Sudac je donio odluku i o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koje će, postane li ta odluka pravomoćna, biti uplaćeni u državni proračun.

Bandić raskinuo savez koji mu je osiguravao većinu

Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja.

Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić u krajem 2014. i početkom 2015. kao predsjednik te Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane toj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako te umjetnine nisu donirane Zakladi.

U aferi Agram sumnjiči ga se pak da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene