Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjivanje plaća i otpuštanja

Bandić: Vladi je trebalo 15 mjeseci da smiri stanje, a nama 59 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Održana je izvanredna sjednica Zagrebačke Gradske skupštine na kojoj se raspravljalo o poslovanju Zagrebačkog holdinga, o čemu se očitovao i gradonačelnik Milan Bandić.

'Stanje Holdinga danas je takvo kakvo jest i s time se treba suočiti i izvaditi glavu iz pijeska', rekao je gradonačelnik Bandić i dodao kako je nužno što prije naći rješenje za ovu gradsku tvrtku.

Pročitajte i ovo Gužve na biračkim mjestima u Zagrebu Građansko pravo VIDEO/FOTO Građani pohrlili na glasanje: Velike gužve na mnogim biralištima u Zagrebu Sanacija tramvajske naponske mreže Stanje sanirano oko 18:30 Tramvaji ne voze centrom Zagreba: Kod Glavnog kolodvora oštećena je naponska mreža

'Pogledajte što se događalo s rejtingom Holdinga od 2008. godine do danas. 2008. su kreditne agencije Holdingu dale ocjenu BBB -. Poruka ulagačima je bila da mogu ulagati u Holding da je to firma koja može vraćati dugove', rekao je Bandić dodavši kako je rejting skoro pao za četiri ocjene. 'Nije popularno smanjivati ljudima plaće, ali to je nužno', konstatirao je zagrebački gradonačelnik.

'Ne povučemo li poteze koje trebamo onda je to otvaranje predstečajnog postupka, stečaja, bankrot', smatra prvi čovjek Zagreba no isto tako vjeruje kako se to neće dogoditi, no i naglašava da neće biti lako.

>> Bandić: Netko mora podvući crtu i uvesti reda, a mene jedino mogu fizički maknuti!

'Od mene se očekivalo da budem pasivni promatrač, da platim i šutim', dodao je optužujući bivšu Upravu za katastrofalno stanje u Holdingu.

Gradonačelnik je najavio kako će svi gradski zastupnici dobiti uvid, ne samo broj, nego i imena onih koji su zapošljavani u Holdingu i na što su trošili naglasivši kako se radi o 5760 zaposlenih. 'Tko je bio u San Franciscu, tko je dao 906.000 kuna čovjeku koji nikad nije bio u Holdingu, tko je i koliko službenih auta, kartica i mobitela podijelio? Koliko je ljudi zaposleno? Sve ćete moći dobiti na uvid, ali ne na klupe', poručio je Bandić zastupnicima.

'Ekspresno restruktiriranje i izdvajanje pojedinih podružnica na tržište - jedino je rješenje. Morat ćemo otpustiti 10 posto zaposlenih i smanjiti plaće, nema drugog rješenja', kazao je Bandić zaključujući kako očekuje potporu gradskih vijećnika.

Najavio je kako program 'Clean start' ne staje sanacijom Holding nego da ide i dalje.  U slučaju da se naiđe na nešto što se kosi s pravnim propisima, uputit će to institucijama pravne države.

Gradonačelnik je naglasio kako ovaj problem treba riješiti za buduće generacije. 'Ja sam se mandata nauživao, nemam nikakvih ambicija da dobijem još jedan mandat', poručio je prvi čovjek Zagreba. 'Vladi je trebalo 15 mjeseci da smiri stanje, a nama 59 dana', poručio je Bandić i pozvao Gradsku skupštinu da pomogne novoj Upravi u sređivanju stanja.

Aktualnog predsjednika uprave Holdinga Slobodana Ljubičića, razljutili su pojedini medijski natpisi koje je nazvao lažnima, a građanima je poručio kako zbog stanja ne moraju brinuti. 'Ako se ne prihvate naše mjere restrukturiranja naći ćemo se u bezizlaznoj situaciji', rekao je Ljubičić dodajući kako ih čekaju rezovi. "Povećanje cijena nije prihvatljiva opcija jer se pokazalo da se tako ne povećavaju prihodi", rekao je Ljubičić na sjednici Gradske skupštine posvećenoj poslovanju Holdinga.

Pritom je podsjetio kako je bivša Uprava povećala cijene ZET-a, Vodopskrbe i odvodnje i Gradske plinare, na što su građani odgovorili masovnim švercanjem u tramvaju i povećanom štednjom vode i plina. Prihodi Holdinga su od 2009. strmoglavo pali, a rashodi se nisu smanjivali, ustvrdio je Ljubičić i dodao kako je ključni problem otkloniti uzroke takve situacije.

U idućih nekoliko godina naći ćemo se u nezavidnoj situaciji jer tada nećemo imati ono što imamo sada - imovinu (Zagrepčanka, Gredelj, Sopnica-Jelkovec), upozorio je i potvrdio najavu gradonačelnika Milana Bandića da slijede drastični rezovi u plaćama i broju zaposlenih.

"Svaki dan pada mi na pamet riječ predstečaj, ali brzo odustanem od toga", kazao je Ljubičić i naveo da rješenje vidi u mjerama koje će provoditi u idućih nekoliko mjeseci. Moramo biti brzi i efikasni, dodao je i upozorio da Holding danas ima tri milijarde kuna kratkoročnih dugova.

Neuralgičnom točkom ocijenio je javni prijevoz rekavši da će tu morati servisirati poslovanje, a potom smanjiti cijene prijevoza za građane i pooštriti mjere kontrole u tramvajima i autobusima, kako bi se spriječilo švercanje.
 

>> HDZ: Ispričajte se za bedž Tita! Bandić: Nisam ga nosio, moram se prekrstiti!

Prema izvješću uprave Zagrebačkog holdinga o poslovanju u prošloj godini, dugoročne obveze te tvrtke su 6,7 milijardi kuna, a kratkoročne tri milijarde.

Gubitak je bio 359 milijuna kuna, što je za 126 milijuna manje nego 2011. godine, ponajprije zbog povećanja cijena ZET-a i Vodoopskrbe i odvodnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene