Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjaju se pravila

Biti "superodlikaš" više nije privilegija: Uvode se značajne promjene za upis u srednje škole

Učenici koji nisu "superodlikaši" novim planom Ministarstva znanosti i obrazovanja trebali bi imati jednaku priliku da upišu željenu srednju školu.

Prema prijedlogu izmjena Pravilnika o upisu u srednje škole koji je danas objavljen na e-savjetovanju, prilikom upisa učenika u srednje škole veću ulogu trebali bi imati prijemni ispiti.

Srednje škole, koje to žele, mogu uvesti prijemni ispit bez posebnih uvjeta, kao uvjet za upis u školu. Pri tome se broj bodova iz prijemnog povisuje sa sadašnjih pet na deset bodova što znači da će učenici koji imaju manj broj bodova iz uspjeha u osnovnoj školi moći "prekoračiti" superodlikaše ako bolje riješe test. Naime u slučaju da dva učenika, od kojih je jedan superodlikaš, dobiju isti broj bodova, prednost za upis ima onaj koji je skupio više bodova na testu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna počelo samotestiranje učenika Učenici preprodaju testove za 15 do 20 kuna? "Smatram to jednom u nizu provokacija"

Škole će moći provoditi provjere posebnih znanja iz hrvatskoga jezika, matematike, prvoga stranog jezika te nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim programima obrazovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SADA JE I SLUŽBENO Nova preporuka HZJZ-a za učenike osnovnih i srednjih škola koji se samotestiraju, pogledajte što se mijenja

Prijedlog izmjena Pravilnika Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je na e-savjetovanju. OVDJE možete pročitati ostale detalje prijedloga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene