Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Često ne znamo koja im je svrha'

Zmajlović: Pored šume agencija ne treba nam i ova koju traži Holy

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na plenarnoj raspravi u Hrvatskom saboru koja se vodi objedinjeno za Zakon o zaštiti prirode i Zakon o zaštiti okoliša ministar Zmajlović jutros je izjavio kako nije prihvaćen zahtjev iz javne rasprave nakon prvog čitanja zakona u Hrvatskom saboru da se u zakon unese odredba o osnivanju nove Agencije koja bi upravljala nacionalnim parkovima i parkovima prirode.

'Stručna analiza međunarodnih i domaćih stručnjaka za zaštićena područja pokazala je da socijalni, ekonomski i politički troškovi osnivanja jedne takve agencije nisu opravdani', rekao je Mihael Zmajlović, a kako su priopćili iz Ministarstva zaštite okoliša.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvo biootpad Holy: Problem otpada nije se rješavao na vrijeme Slika nije dostupna Kako komentirate izlazak Mirele Holy iz SDP-a?

>> Mirela Holy opet prijeti izlaskom iz SDP-a

'Poboljšanja u upravljanju mogu se brže i učinkovitije osigurati unapređenjima sustava, kreiranjem i provođenjem jedinstvene politike upravljanja zaštićenim područjima, kontinuiranim nadzorom nad radom i korištenjem sredstava, ujednačavanjem poslovnih procesa i uspostavom efikasnog sustava praćenja njihovog izvršavanja i mjerenja uspješnosti, integracijom javnih ustanova koje djeluju na istom području, smanjenjem broja članova upravnih vijeća i njihovo popunjavanje stručnjacima iz zaštite prirode te edukacijom zaposlenika', rekao je ministar zaštite okoliša.

Šuma agencija

'I na koncu stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i kreiranjem zajedničke platforme brendiranja, zajedničkim nastupom na turističkom tržištu i osmišljavanjem jedinstvene turističke ponude na principima zelenog turizma. Ne treba nam još jedna agencije pored šume agencija za koje se često ne zna ni koja im je svrha', ocijenio je Zmajlović.

Upitana da komentira ove izjave ministra Zmajlovića, Mirela Holy je rekla kako i dalje smatra da nema razloga da njezini amandmani ne budu prihvaćeni te se nada da će tako i biti. Što se tiče odlaska iz SDP-a, koji je najavljivala ukoliko ne budu prihvaćeni njezini amadmani vezani uz osnivanje nove agencije, rekla je da se ništa nije promijenilo te da još ne razmišlja o nastavku političkog djelovanja u nekoj drugoj opciji.

Podsjetimo, na prijedlog Zakona o zaštiti prirode, koji ide u saborsku proceduru u drugo čitanje, SDP-ova zastupnica Mirela Holy podnijela je14 amandmana, od kojih se polovica odnosi na osnivanje nacionalne parkovne agencije, a polovica na očuvanje krajobrazne raznolikosti.

Holy najavila izlazak iz SDP-a ako se ne prihvate amandmani o agenciji

Holy je nedavno najavila izlazak iz stranke ne prihvate li se njezini amandmani o obvezi osnivanja nacionalne parkovne agencije.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ranije je na to poručio kako je osnivanje neke agencije, bez da se zna kako će izgledati i biti organizirana, srljanje i rizik te derogira postojeći sustav. Suglasio se međutim da se pitanje upravljanja zaštićenim područjima - nacionalnim parkovima i parkovima prirode, treba unaprijediti, pri čemu nije isključio osnivanje agencije ako to pokaže potrebnim stručna analiza.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene